Fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat la 15 ani închisoare

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 15 ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu perdelele forestiere de protecţie, anunţă Agerpres.
Economica.net - vin, 29 iul. 2016, 13:10
Fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat la 15 ani închisoare

Decizia nu este definitivă,

Nicuşor Constantinescu se află în prezent în penitenciar, el având o condamnare definitivă de 5 ani închisoare, primită în dosarul Centrului Militar Constanţa.

În dosarul perdelelor forestiere, Nicuşor Constantinescu a primit patru pedepse de 5 ani, 6 ani, 7 ani şi 12 ani închisoare, la care a fost adăugată condamnarea definitivă de 5 ani dată de Curtea de Apel Constanţa în dosarul Centrului Militar.

Curtea de Apel Bucureşti a contopit aceste pedepse, iar la cei 12 ani închisoare rezultaţi a fost adăugat un spor de 3 ani, astfel încât el va executa în final 15 ani de detenţie.

În plus, instanţa i-a interzis lui Nicuşor Constantinescu exercitarea pe o durată de 10 ani, după ce iese din închisoare, a dreptului de a ocupa o funcţie de conducere, gestiune sau control în cadrul unei entităţi juridice de drept sau interes public.

Condamnări au primit şi funcţionari cu funcţii de conducere din CJ Constanţa: Felicia Tăicuţu (director general al Direcţiei Economice) – 3 ani cu suspendare; Titi Cenuşă (arhitect-şef la Direcţia de Urbanism) – 4 ani şi 10 luni cu executare; Lucian Simion (şeful Serviciului Utilităţi Publice) – 4 ani şi 10 luni cu executare; Constantin Vlăducă (inginer) – 3 ani cu suspendare; Ionuţ Ţiţimeaua (director al Direcţiei Generale de Administraţie Publică) – 2 ani cu suspendare; Tudorel Pârvu şi Bogdan Dima Gavrilă (directori ai Direcţiei Buget Finanţe) – ambii 2 ani cu suspendare.

Alte condamnări: Adrian George Gâmbuţeanu (director general la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa) – 6 ani şi 4 luni cu executare, Gică Ene (inginer silvic) – 3 ani cu suspendare; Ruxandra Luminiţa Darie (notar) – 3 ani cu suspendare; Florin Georgel Onescu (primar al comunei Lipniţa) – 3 ani cu executare; Victor Aurelian Coman şi Daniel Dan Popa (administratori ai SC Rom Coman SRL) – câte 9 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus ca SC Rom Coman SRL să plătească o amendă penală de 150.000 lei, urmând ca această firmă să fie dizolvată, iar SC Stop SRL a primit o amendă penală de 600.000 lei.

De asemenea, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a primit o amendă penală de 300.000 lei.

Instanţa a decis confiscarea de la inculpaţii Victor Aurelian Coman şi Daniel Dan Popa a câte 11.893.084 lei, iar de la Nicuşor Constantinescu – 8.587.504 lei. Consiliul Judeţean Constanţa nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Conform DNA, în perioada 2010 – 24 martie 2014, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, RAJDP Constanţa şi Adrian Gâmbuţeanu au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi o parte din restul inculpaţilor, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Judeţean Constanţa.

Nicuşor Constantinescu este acuzat că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de şef al Consiliului Judeţean, determinând un prejudiciu în dauna CJ Constanţa în valoare de peste 30 milioane lei.

Procurorii susţin că, în perioada 14 mai – 11 septembrie 2012, el a făcut plăţi nelegale în cuantum de peste 1,2 milioane lei către RAJDP Constanţa în cadrul proiectului de interes public judeţean ‘Caravana estivală a judeţului Constanţa’.

‘În acest caz, efectuarea plăţilor s-a realizat, în multe situaţii, fără ca lucrările achitate să aibă vreo legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc.), fără a fi respectate prevederile din H.C.J. nr. 148/2010 şi ale Protocolului de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv Romsilva, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA şi fără să existe documentaţiile tehnico-economice legale, devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în cele 31 de localităţi, conformitatea acestora cu cerinţele tehnico-economice şi fără date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate’, susţin procurorii.

În urma cercetării la faţa locului, s-a stabilit că pe parcelele 165 şi 189, ambele în comuna Saraiu, unde se afirma că fuseseră înfiinţate perdele de protecţie, nu existau asemenea lucrări (pe parcela 165 au fost identificate urmele unei culturi care nu vegetase niciodată, iar pe parcela 189 nu au fost identificate nici măcar urme ale unei asemenea perdele; în realitate, pomii au fost plantaţi în curtea bisericii din comuna Siliştea de către elevi şi de beneficiarii ajutoarelor sociale, şi nu de angajaţii RAJDP Constanţa); în oraşul Hârşova, în primăvara 2011, s-au primit de la CJ Constanţa 10.000 de puieţi de salcâm, şi nu 27.000, cum se arată în memoriu, care au fost plantaţi de populaţia oraşului, şi nu de angajaţii RAJDP; în 2012, comunei Ciobanu i-au fost livraţi, de CJ Constanţa, 1.500 de pomi fructiferi care au fost plantaţi în curtea şcolii din localitate, precum şi 25.000 de puieţi de salcâm (dintre aceştia din urmă, aproximativ 14.000 de bucăţi au fost încredinţaţi unor persoane fizice care i-au plantat pe terenurile lor, iar restul au fost plantaţi pe drumul dintre Hârşova şi comuna Ciobanu; aceştia din urmă au fost mâncaţi de animale sau au fost defrişaţi în toamna anului 2012, împreună cu ceilalţi copaci de pe marginea drumului).

În perioada 23 iulie – 7 noiembrie 2012, în cadrul Programului judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi, Nicuşor Constantinescu a efectuat, prin trei ordine de plată, plăţi nelegale către RAJDP Constanţa în cuantum de aproximativ 774.000 lei.

O altă acuzaţie se referă la faptul că, în perioada 21 aprilie 2011 – 11 septembrie 2012, el a efectuat, prin mai multe acte, plăţi nelegale către RAJDP Constanţa în cuantum de aproximativ 1,7 milioane lei, în legătură cu lucrările de împădurire efectuate pe raza comunei Independenţa, situaţie care rezultă din nerespectarea condiţiilor impuse de hotărârile CJ şi dispoziţiile Legii 46/2008 şi din lipsa documentelor justificative impuse de lege pentru corecta efectuare a plăţilor respective.

De asemenea, susţin anchetatorii, în perioada 2010 – 2012, preşedintele Consiliului a efectuat plăţi nelegale către RAJDP Constanţa în cuantum de peste 20 milioane lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de împădurire, fără a fi îndeplinite condiţiile impuse prin H.C.J. Constanţa nr.310/2009 şi 402/2009 şi fără a exista documente justificative întocmite în condiţiile legii.

DNA mai precizează că, în perioada 10 septembrie 2012 – 24 martie 2014, Nicuşor Constantinescu a încălcat dispoziţiile legale care interzic plata în avans, din fonduri publice, pentru achiziţia de imobile, precum şi pe cele ale prevederilor procesului verbal de negociere.

‘Mai mult, inculpatul a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, administrată de Zelca, din contract de vânzare-cumpărare în antecontract de vânzare-cumpărare, dată la care CJ Constanţa urma să dobândească dreptul de folosinţă asupra a 25 de apartamente şi a făcut plăţi nelegale către firma amintită în cuantum de peste 5 milioane lei. Un alt beneficiu important de care s-a bucurat SC Stop SRL, de pe urma activităţii ilicite a lui Constantinescu, a fost amânarea cu 5 ani a momentului la care ar fi trebuit să achite impozitul pe profit şi taxa pe valoare adăugată, corespunzătoare valorii tuturor celor 25 de apartamente’, mai menţionează DNA.

Sursa citată mai arată că, în perioada 2010 – 2012, Constantinescu a făcut plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, în cuantum de peste 1,6 milioane lei, contravaloare a închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor legale care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice.

În 17 iulie 2009, Nicuşor Constantinescu, subliniază DNA, a dobândit Portul Izvoarele, în numele CJ Constanţa, printr-un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la biroul Ruxandrei Daria, ambii cunoscând că bunul tranzacţionat provenea din săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu comise de către primarul şi secretarul comunei Lipniţa.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...