Fostul președinte argentinian Mauricio Macri este anchetat pentru contrabandă cu armament în Bolivia

Parchetul argentinian a deschis o anchetă împotriva fostului preşedinte Mauricio Macri după ce mai mulţi responsabili ai actualului şi fostului guvern de la Buenos Aires l-au acuzat de fapte contrabandă cu muniţii în Bolivia realizate în noiembrie 2019, relatează AFP, citând surse judiciare, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 17 iul. 2021, 12:59
Fostul președinte argentinian Mauricio Macri este anchetat pentru contrabandă cu armament în Bolivia

Acuzaţii în acest sens au fost formulate de miniştrii actuali ai Justiţiei, Martin Soria, şi Securităţii, Sabina Frederic, precum şi de foştii miniştri a Securităţii, Patricia Bullrich, şi Apărării, Oscar Aguad.

Ministrul bolivian de externe, Rogelio Mayta, acuzase anterior guvernul de centru-dreapta al lui Macri (2015-2019) pentru că a trimis forţelor armate boliviene muniţie destinată trupelor antirevoltă, precum gaze lacrimogene pentru a reprima manifestaţiile susţinătorilor fostului preşedinte de stânga Evo Morales.

Macri a dezminţit ”categoric aceste acuzaţii” într-o scrisoare deschisă, asigurând că guvernul său dimpotrivă a oferit azil mai multor funcţionari ai guvernului lui Evo Morales la Ambasada Argentinei din La Paz.

Activităţile de contrabandă agravată cu muniţie se pedepsesc cu închisoarea de la patru la 12 ani în Argentina.

Actualul ministru al Securităţii susţine că muniţiile au fost expediate ”pe ascuns” la bordul unui avion al forţelor aeriene argentiniene care transporta zece jandarmi în Bolivia pentru a consolida securitatea ambasadei.

”Muniţiile destinate ambasadei au ajuns în mâinile forţelor aeriene boliviene şi într-un depozit al poliţiei”, a completat ministrul justiţiei.

În noiembrie 2019, Evo Morales a fost constrâns să demisioneze în urma unei mişcări de contestare a rezultatelor alegerilor la care obţinuse al patrulea mandat prezidenţial.

După o serie de manifestaţii în cursul cărora cel puţin 35 de persoane au fost ucise, Morales, făcut scăpat de poliţie şi armată, a demisionat şi a fugit în Mexic şi apoi în Argentina.

Conservatoarea Jeanine Ańez a depus jurământul de preşedinte interimar la două zile după demisia lui Morales.

Aceasta s-a întors în Bolivia după victoria la alegerile prezidenţiale din octombrie 2020 a lui Luis Arce.

Bolivia a acuzat, de asemenea, Ecuadorul în luna iunie că ar fi trimis muniţii ş gaze lacrimogene guvernului lui Jeanine Ańez.

Sursa foto: flickr.

Te-ar mai putea interesa și
Purcari a încheiat un contract de market maker pentru acțiunile sale cu InterCapital
Purcari a încheiat un contract de market maker pentru acțiunile sale cu InterCapital
Purcari Wineries Public Company Limited a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că, în conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr.5/2018 privind emitenții de......
Drum Expres Craiova – Pitești: A început trasarea marcajelor pe tronsonul 1 VIDEO
Drum Expres Craiova – Pitești: A început trasarea marcajelor pe tronsonul 1 VIDEO
Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis ...
Senatul a votat pentru creșterea cotei de participare a României la FMI
Senatul a votat pentru creșterea cotei de participare a României la FMI
Senatorii au aprobat, marţi, în plen, în calitate de for legislativ decizional, un proiect de lege iniţiat de Guvern ...
Update 3: Biden a ordonat armatei SUA doborârea rachetelor iraniene. Atac armat la Tel Aviv. Patru morți și șapte răniți. Iranul și-a început atacul promis împotriva Israelului. A lansat peste 100 de rachete împotriva statului evreu
Update 3: Biden a ordonat armatei SUA doborârea rachetelor iraniene. Atac armat la Tel Aviv. Patru morți și șapte răniți. ...
Update 3: Preşedintele american Joe Biden a ordonat marţi armatei americane să "ajute Israelul să se apere" împotriva ...