Fostul preşedinte bolivian Evo Morales denunţă focuri de armă trase asupra vehiculului în care se afla

27 10. 2024
bolivia

„Maşina cu care am ajuns a primit 14 gloanţe. Asta m-a surprins. Din fericire, astăzi suntem în viaţă (…). Cei care au tras erau bărbaţi cu cagule (…). Era plănuit, era pentru a-l ucide pe Evo”, a spus el într-un interviu acordat postului de radio Kawsachun Coca, din fieful său, Cochabamba.

Atacul a avut loc în acest oraş din centrul Boliviei, a spus el.

Preşedintele Luis Arce „a distrus Bolivia şi acum vrea să elimine mişcarea noastră punând capăt vieţii lui Evo. Vom vedea cum ne vom pregăti (…). O stare de asediu este în curs”, a mai spus el.

Într-un clip video difuzat de postul de radio, trei găuri pot fi văzute în parbrizul unei camionete în care Evo Morales stă pe scaunul pasagerului. Şoferul are sânge pe cap şi o femeie îi cere „să se grăbească”.

„Avem şi imagini conform cărora, după cele întâmplate, un elicopter de pe aeroportul Chimore (în Cochabamba) ia şase persoane (…). Nu ştim dacă sunt militari sau poliţişti, dar singurul lucru pe care ei îl doresc cu adevărat este să îl asasineze pe Evo Morales”, a declarat pentru AFP Anyelo Cespedes, un apropiat al fostului preşedinte.

„Ieri a avut loc o schimbare a înaltului comandament militar şi astăzi încearcă să îl omoare pe Evo Morales”, a adăugat el, referindu-se la numirea, sâmbătă, de către preşedintele Arce, a unei noi conduceri a Statului Major al armatei boliviene.

Preşedintele Arce a anunţat această remaniere în noaptea de sâmbătă spre duminică, cerând noilor lideri militari „să păzească cele mai înalte interese ale ţării precum securitatea statului şi restabilirea ordinii publice”.

Viceministrul însărcinat cu securitatea cetăţenilor, Roberto Rios, a declarat că autorităţile vor investiga raportul atacului armat, deşi ia în calcul şi posibilitatea ca acesta să fie un auto-atentat.”Ca autorităţi publice, suntem obligaţi să investigăm orice acuzaţie, adevărată sau falsă, cu privire la existenţa unui auto-atentat”, a declarat presei oficialul.

Potrivit unui comunicat de presă al Mişcării către Socialism (MAS), partidul fondat de fostul preşedinte, evenimentele s-au petrecut la intrarea într-o cazarmă militară din Cochabamba, unde indivizi înarmaţi cu „arme lungi şi îmbrăcaţi complet în negru” au tras asupra vehiculelor care alcătuiau alaiul lui Evo Morales.

„Luis Arce, ai încălcat linia roşie. Facem apel la mobilizare. Dacă se poate, vom prelua aeroporturile”, a declarat la o conferinţă de presă Vicente Choque, liderul sindicatului CSUTCB, care a fost unul dintre liderii acţiunilor de protest din ianuarie împotriva deciziei instanţei de descalificare a lui Evo Morales în vederea alegerilor prezidenţiale din august 2025.

Evo Morales încă doreşte să candideze şi încearcă, cu sprijinul unei aripi a partidului său, să facă acest lucru în instanţă.

Morales este vizat de o anchetă pentru „viol, trafic şi trafic de persoane” din cauza unei relaţii pe care ar fi avut-o cu o adolescentă de 15 ani, cu care ar fi avut o fiică în 2016. Avocaţii săi susţin că acest caz a fost deja investigat şi închis în 2020. Parchetul a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că va emite un mandat de arestare pe numele său, dar nu a mai făcut nicio declaraţie de atunci.

Evo Morales se declară victima unei „persecuţii judiciare” orchestrate de guvernul preşedintelui Luis Arce, fostul său aliat şi acum rival pentru candidatura partidului de guvernământ la următoarele alegeri prezidenţiale.

Susţinătorii primului indigen care a condus Bolivia (2006-2019) blochează drumurile principale din 14 octombrie. De la această dată, ciocnirile dintre susţinătorii lui Evo Morales şi poliţie s-au soldat cu 14 poliţişti răniţi şi 44 de civili arestaţi, potrivit guvernului. În total, au fost raportate peste 20 de baraje, majoritatea în statul Cochabamba. Potrivit autorităţilor, peste 1.700 de poliţişti şi 113 vehicule au fost dislocaţi vineri pentru a debloca drumurile.

Foto: La Paz, Bolivia (foto: stocksnap.io)