Bolsonaro, învins de candidatul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva în alegerile prezidenţiale din octombrie,”a incitat public la executarea unei infracţiuni”, postând pe reţelele de socializare un video „care pune sub semnul întrebării corectitudinea alegerilor prezidenţiale din 2022”, explicase Parchetul anterior, într-un comunicat de presă.
Acest video a fost publicat la două zile după vandalizarea sediului Preşedinţiei, Congresului şi Curţii Supreme de către mii de bolsonarişti, fiind ulterior şters, a amintit Parchetul.
Fostul preşedinte „nu a avut niciodată nici cea mai mică legătură sau implicare în aceste mişcări”, au afirmat avocaţii săi într-o declaraţie transmisă AFP, atribuind violenţa din Brasilia unor elemente „infiltrate”.
Cererea de anchetă a acuzării urmează, de asemenea, unei dezvăluiri care îl implică pe fostul ministru al Justiţiei, Anderson Torres, la domiciliul căruia a fost găsit un proiect de decret care ar fi putut permite anularea alegerii lui Lula ca preşedinte. Acest document foarte compromiţător, dezvăluit joi seară de cotidianul Folha de S. Paulo, a fost găsit în timpul percheziţiilor efectuate de Poliţia Federală la domiciliul acestui fost ministru, care face obiectul unui mandat de arestare din partea unui judecător de la Curtea Supremă pentru presupusă complicitate cu bolsonariştii care au luat cu asalt instituţiile statului duminică.
„Aşteptăm să se prezinte până luni. Dacă nu va fi cazul, vom lansa procedura de cerere de extrădare săptămâna viitoare”, a anunţat vineri Flavio Dino, ministrul Justiţiei în funcţie din 1 ianuarie.
Anderson Torres şi-a declarat în repetate rânduri nevinovăţia şi a promis că se va întoarce în Brazilia pentru a se preda autorităţilor, fără a indica o dată anume.
Documentul de trei pagini găsit în locuinţa fostului ministrul al Justiţiei cerea Guvernului federal să preia controlul asupra Tribunalului Electoral Superior (TSE), care supraveghează buna desfăşurare a scrutinului,”pentru a asigura păstrarea şi restabilirea transparenţei şi pentru a aproba conformitatea procesului electoral al alegerilor prezidenţiale din 2022″. O măsură considerată neconstituţională de mulţi jurişti. În practică, însemna că intenţia viza anularea alegerii lui Lula.
Decretul prezidenţial, care nu a fost emis, prevedea crearea unei „comisii de reglementare electorală” care să înlocuiască TSE, având în fruntea sa o majoritate de membri din cadrul Ministerului Apărării (8 din 17). Documentul nu este datat, dar numele lui Jair Bolsonaro apare la final, pe un spaţiu prevăzut pentru semnătura acestuia.
Torres, care se află în SUA, a declarat joi seară pe Twitter că acest proiect se afla „probabil într-un teanc de documente care urmau să fie distruse la momentul potrivit”, iar conţinutul său a fost divulgat şi judecat „în afara contextului”.
Fostul ministru ocupa postul de şef al securităţii Districtului Federal Brasilia din 2 ianuarie, dar a plecat în vacanţă la scurt timp după numirea sa în această funcţie.
Jair Bolsonaro, care se află în Statele Unite de la sfârşitul lunii decembrie, se află deja în centrul atenţiei după ce un site oficial al Guvernului brazilian a publicat vineri extrase de cont aferente cardului său de credit. Este vorba de sume precum 20.000 de euro cheltuiţi într-un restaurant modest din nordul ţării sau 10.000 de euro într-o brutărie, a doua zi după nunta fiului său.
Sursa foto: Flickr