Fostul primar Neculai Onţanu, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

Fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei Neculai Onţanu a fost condamnat definitiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, într-un dosar în care este acuzat că a primit, prin interpuşi, un teren în valoare de 1,4 milioane euro de la omul de afaceri Cristi Borcea, pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp.
AGERPRES - mar, 13 apr. 2021, 15:54
Fostul primar Neculai Onţanu, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

Iniţial, instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti – stabilise în iulie 2017 încetarea procesului penal împotriva lui Onţanu, pe motiv că faptele de care era acuzat s-au prescris, însă Instanţa supremă a admis, marţi, apelul DNA şi i-a aplicat fostului primar o pedeapsă de trei ani cu suspendare, scrie Agerpres.

Judecătorii au dispus în cazul lui Onţanu un termen de încercare de 8 ani, perioadă în care are de îndeplinit mai multe obligaţii.

Alte condamnări în dosar: Toma Şutru (fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2) – 3 ani cu suspendare pentru luare de mită şi spălare de bani; avocata Loredana Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani; Aurel Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea specială a sumelor de 1,4 milioane euro de la Aurel Radu şi 400.000 euro de la Loredana Radu, precum şi 1.877.750 euro de la Toma Şutru.

Neculai Onţanu a fost trimis în judecată în iunie 2016 de DNA sub acuzaţia că, în perioada 2006 – 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase (Cristi Borcea, denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza Sectorului 2.

Conform DNA, în aceeaşi perioadă, Neculai Onţanu a pretins şi primit, în mod indirect, o suprafaţă de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din Sectorul 2 – o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de Cristian Borcea, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de fostul primar. Cele două persoane sunt Loredana Radu şi Aurel Radu.

Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mită pentru Neculai Onţanu ar fi fost revândut apoi fostului vicepremier Gabriel Oprea. După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, Loredana Radu a obţinut de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construcţie pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a şi fost ridicat.

„În baza solicitării formulate de Onţanu, la 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp cu o valoare de piaţă de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Aurel Radu şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 euro către Loredana Radu. Preţul prevăzut în contractul încheiat cu Aurel Radu a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro). În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro)”, susţin procurorii.

DNA arată, referitor la modalitatea de plată, că în ambele situaţii s-a menţionat că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

„În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu, la indicaţia acestuia. Pentru a ascunde originea infracţională a bunului şi identitatea beneficiarului final al folosului obţinut în modalitatea descrisă mai sus, la 17 decembrie 2008, inculpata Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era şi apropiat al primarului, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului”, au reţinut anchetatorii.

De asemenea, conform DNA, Aurel Radu a cesionat, la 6 februarie 2008, dreptul de proprietate asupra terenului de 500 mp către un cumpărător de bună-credinţă cu suma de 1.400.000 euro şi a retras sumele astfel obţinute în numerar, iar apoi le-a transferat în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment.

„În perioada 2007 – 2008, Toma Şutru, în calitate de secretar al primăriei, tot pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunţător, a pretins şi a primit de la acesta două milioane euro. Cei doi au convenit să mascheze mita sub forma unui contract de vânzare-cumpărare pentru un teren aparţinând unei rude a inculpatului, situat într-o zonă periferică, cu regim de teren arabil şi traversat de linii de înaltă tensiune, astfel încât nu era susceptibil pentru utilizări economice”, mai spun procurorii.

Te-ar mai putea interesa și
Deși România mai are la dispoziție doar 63% din volumul de gaze depozitat, Burduja, ministrul Energiei, spune că nu sunt probleme
Deși România mai are la dispoziție doar 63% din volumul de gaze depozitat, Burduja, ministrul Energiei, spune că nu sunt ...
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că nu există riscul ca rezervele de gaze ale României pentru iarnă să fie insuficiente. Fără să-l numească, Burduja îl acuză pe Călin......
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Situația căilor ferate din România nu bună, dacă este să privim câți kilometri au fost modernizați după Revoluție, ...
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi ...
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Piețele europene s-au închis luni în creștere, deoarece optimismul investitorilor a fost alimentat de un raport care ...