Autorităţile de la Washington şi Beijing sunt implicate de mai multe luni într-o dispută provocată de decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a pune capăt la ceea ce el numeşte practici comerciale incorecte ale Chinei. Donald Trump a impus tarife vamale suplimentare pentru importurile chineze, ceea ce a determinat Beijingul să impună tarife vamale suplimentare pentru produsele americane.
Într-un discurs pronunţat la conferinţa Bloomberg New Economy Forum, organizată miercuri la Singapore, Paulson a avertizat că „tensiunile economice se apropie de un punct de ruptură” între Washington şi Beijing. „Astăzi această regiune trebuie să se îngrijoreze de perspectiva potrivit căreia, ceea ce până acum a fost o concurenţă strategică sănătoasă, s-ar putea transforma într-un război rece la scară largă”, a spus Paulson, care se afla la conducerea Trezoreriei SUA în momentul când a început criza financiară globală din 2008.
Henry Paulson, care la alegerile prezidenţiale din 2016 şi-a exprimat sprijinul pentru candidatul democrat Hillary Clinton, a avertizat că deceniile de progres înregistrate în relaţiile comerciale între China şi SUA ar putea fi inversate, ceea ce ar avea un mare impact economic.
„Mă tem că mari părţi ale economiei mondiale vor fi închise pentru investiţii şi schimburi….În prezent întrevăd perspectiva unei cortine de fier economice, care ridică noi bariere de fiecare parte şi demolează economia mondială pe care o cunoaştem”, a spus Paulson.
Termenul „cortina de fier” este utilizat pentru a descrie bariera politică şi ideologică care a separat Europa Occidentală de Uniunea Sovietică comunistă în timpul războiului rece. În discursul său la Singapore, Paulson a avertizat „ne îndreptăm spre o iarnă lungă în relaţiile sino-americane”.