Procurorii au extins cercetările în dosarul în care sunt cercetaţi Sorin Alexandrescu, Camelia Rodica Voiculescu, George Daniel Matiescu, SC Antena TV Group, SC Intact Publishing SRL şi SC Antena 3 SA, dispunând începerea urmăririi penale şi faţă de Şerban Pop, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la data faptelor, pentru infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii de foloase pentru altul, se arată într-un comunicat de presă al DNA remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – aprilie 2013, Şerban Pop, în calitate de preşedinte al ANAF, a fost informat în mod oficial cu privire la faptul că o echipă de control a Gărzii Financiare – Comisariatul General „a făcut un control încrucişat la două societăţi comerciale, dintre care una era reprezentată de partea vătămată (Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, n.r.)”.
Şerban Pop l-ar fi informat pe Sorin Alexandrescu despre acest control al Gărzii Financiare şi i-ar fi dat copii ale unor documente ce priveau firmele vizate de verificări, care, dacă ar fi fost făcute publice, ar fi putut compromite RCS&RDS şi pe administratorul acesteia, Ioan Bendei.
„Prin intermediul echipelor de control, învinuitul a intrat în posesia unor documente şi, cu toate că era ţinut să păstreze confidenţialitatea asupra activităţilor desfăşurate, în luna aprilie 2013, Pop Şerban i-a prezentat inculpatului Alexandrescu George Sorin informaţii, ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la derularea controlului dispus de conducerea Gărzii Financiare dar şi cu privire la documente a căror publicare ar fi compromis imaginea publică şi credibilitatea persoanelor juridice supuse controlului Gărzii Financiare. În acest context, Pop Şerban i-a remis efectiv inculpatului Alexandrescu George Sorin copii ale documentelor a căror lansare în spaţiul public ar fi fost de natură să compromită atât partea vătămată cât şi societatea comercială reprezentată de aceasta”, au precizat procurorii DNA în comunicatul citat.
Şerban Pop a fost, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii aducându-i la cunoştinţă acuzaţiile.
Anterior, DNA a anunţat că au fost extinse cercetările în dosarul în care este cercetat directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de SC Antena 3 SA, pentru complicitate la şantaj.
Potrivit procurorilor, în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.
„Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată şi către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către Intact Publishing SRL şi semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului”, au mai arătat procurorii.
Totodată, pe posturile de televiziune aparţinând Antena TV Group au apărut informaţii cu privire la compania RCS&RDS, al cărei administrator era Ioan bendei, aspect de natură să accentueze convingerea că ar putea fi date publicităţii materialele compromiţătoare.
„Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe postul de televiziune Antena 3 şi pe cele aparţinând SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă SC Antena 3 SA acuzaţiile, a precizat sursa citată.
Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că SC Antena 3 SA este urmărită penal pentru complicitate la şantaj, directorului firmei, Mihai Gâdea, fiindu-i aduse la cunoştinţă învinuirile, în calitate de reprezentant al societăţii.
Directorul general al Antena 3, Mihai Gâdea, a venit, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, el declarând la intrarea în sediul DNA că a fost citat în calitate de martor în dosarul în care este cercetat directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.
Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.
Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai până în 6 iunie, când Tribunalul Bucureşti i-a înlocuit măsura dispusă de Judecătoria Sectorului 1 cu interdicţie de a părăsi ţara.
Sorin Alexandrescu a depus, în 22 iulie, o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunţat la DNA.
În 11 iulie, procurorii au extins cercetările în dosarul lui Sorin Alexandrescu şi au dispus începerea urmăririi penale faţă de Camelia Rodica Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA şi la SC Intact Publishing SRL, şi de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, pentru complicitate la şantaj. De asemenea, sunt cercetate SC Antena TV Group SA şi SC Intact Publishing SRL, pentru şantaj.
Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.
Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.
Sorin Alexandrescu ar fi discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie, au arătat procurorii. Camelia Voiculescu i-ar fi atras atenţia lui Alexandrescu să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia”.
ANAF a făcut un control intern, în urma declaraţiilor preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, potrivit cărora, după verificarea Gărzii Financiare la firma sa, contractul cu RCS&RDS a ajuns în posesia unor persoane din trustul Intact.
„În urma anchetei desfăşurate de Direcţia Generală de Integritate din cadrul ANAF a reieşit faptul că angajaţii Gărzii Financiare care au instrumentat controlul la societatea SC Bodu SRL au avut în permanenţă acces la contractul de asociere în participaţiune dintre SC Bodu SRL şi SC RCS&RDS SA, nefiind exclusă posiblitatea ca aceştia să-l transmită unei terţe persoane”, arăta ANAF într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX la începutul lunii iunie.
În document se mai preciza că, deşi „din cercetarea administrativă făcută de Direcţia Generală de Integritate din cadrul ANAF nu au rezultat probe concludente care să demonstreze transmiterea către terţi a contractului dintre cele două societăţi de către reprezentanţii Gărzii Financiare, întrucat dosarul face obiectul unei cercetări a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), astăzi 7 iunie 2013 s-a înaintat raportul cercetării administrative către DNA în vederea conexării acestora”.
Premierul Victor Ponta declara atunci că „dacă se constată că cineva din Garda Financiară lucra şi după orele de program, adică mai dădea contracte pe la privaţi, în mod sigur va răspunde penal, persoana care a făcut-o”.
Şerban Pop a fost retras din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în 25 aprilie, postul fiind preluat atunci de Gelu Ştefan Diaconu.