Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, la DNA

Economica.net
26 05. 2014
sorin_blejnar_anaf_93518300

La intrarea în sediul DNA, Blejnar nu a făcut declaraţii presei.

În acelaşi dosar sunt anchetate mai multe persoane, printre care şi fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu, acuzaţi de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

În 17 iulie 2012, Sorin Blejnar a fost la DNA, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile din dosar.

‘Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Sorin Blejnar, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii că în perioada mai 2011-iulie 2012, învinuitul Blejnar a acordat sprijin grupului infracţional organizat care a iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor aferente a unor cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare’, se arăta într-un comunicat al DNA de la acea dată.

În 10 iulie 2012, procurorii DNA au reţinut mai multe multe persoane, printre care şi Viorel Comăniţă – fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Florin Dan Secăreanu – fostul şef al DGIPI Constanţa, fiind prezentate Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Tot atunci, DNA anunţa că omul de afaceri Radu Nemeş, soţia lui, Diana Nemeş, şi Codruţ Marta vor fi prezentaţi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă în lipsă. Soţii Nemeş au fost extrădaţi în România din Statele Unite la jumătatea lunii mai.

Viorel Comăniţă este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, în timp ce omul de afaceri Radu Nemeş este considerat coordonatorul grupului infracţional organizat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar, procurorii îl cercetează şi pe Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al fostului şef ANAF Sorin Blejnar, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar pe Florin Secăreanu, de complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2011 – iulie 2012, inculpaţii George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru şi Radu şi Diana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 15,2 milioane euro, reprezentând accize şi TVA neachitate, susţin procurorii anticorupţie.

‘Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi. În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip ‘fantomă’ produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare’, arată anchetatorii.

Activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de Secăreanu şi Comăniţă, fie prin deconspirarea unor acţiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF ar fi fost Codruţ Marta, arată DNA.