Fostul şef al Bursei din Bucureşti va administra SIF Moldova

06 04. 2012
valentin_ionescu_bvb_67288200

Conducerea SIF Moldova (simbol bursier SIF2) venise de fapt cu un plan ambiţios care s-o scoată din impasul în care se află planurile de dezvoltare.

Pe de o parte, ca toate SIF-urile şi ca şi Fondul Proprietatea, SIF Moldova este supusă unei presiuni agresive din partea fondurilor de investiţii acţionare, care vor dividende cât mai mari, chiar cu preţul vânzării unor active preţioase din portofoliu.

Analiştii au asimilat fenomenul, cel puţin în cazul Fondului Proprietatea, cu o  „vânzare bucată cu bucată“, pentru  că, mai devreme sau mai târziu, activele de vânzare se vor termina şi SIF-urile, ca şi Fondul Proprietatea, se vor desfiinţa.

Pe de altă parte, simultan cu alocarea unei sume record pentru dividende (114,2 milioane de lei, pentru un dividend brut de 0,22 lei/acţiune, la un randament al dividendului de 17% faţă de preţul acţiunii), administratorii SIF Moldova au propus o majorare de capital. Suma pe care SIF2 vrea să o strângă de la acţionari nu este foarte diferită de suma dividendelor cu care societatea vrea să îi recompenseze.

Societatea le-a propus acţionarilor un preţ de 0,11 lei/acţiune în majorarea de capital (respectiv valoarea nominală de 0,1 lei plus o primă de emisiune de 0,01 lei).

Problema este că, pentru derularea şedinţei extraordinare în care să fie pusă în discuţie majorarea de capital, era necesară o prezenţă a acţionarilor cu drepturi de vot de cel puţin 50% din total.

Niciodată în istoria SIF-urilor nu a fost atins un astfel de prag de prezenţă, din cauza disipării voturilor printre milioanele de acţiionari, marea majoritatea pasivi sau chiar dezinteresaţi.

SIF Moldova are circa 5,8 milioane de acţionari, dintre care mai mult de un sfert sunt astfel de acţionari, care au primit titlurile în urma procesului de privatizare în masă.

Şi pentru reducerea pragului de prezenţă este nevoie de 50% din voturi la a doua convocare, pentru că SIF-urile au o lege specială şi nu este suficient să fie invocată legea societăţilor comerciale, cel puţin în accepţiunea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Spre deosebire de SIF-uri, cu toate că face parte din aceeaşi coategorie de fonduri de investiţii, administratorii şi acţionarii ameridcanio ai Fondului Proprietatea au reuşit să micşoreze pragul de prezenţă, astfel încât să poată fi luate decizii strategice şi cu maipuţin de 50% din voturi prezente la AGA.

 La această oră are loc prima şedinţă a consiliului de administraţie al SIF Moldova.