Fostul şef al Poştei Române, Andrei Stănescu: Demersul la DNA al directorului interimar are un singur scop – prelungirea interimatului la etern

Andrei Stănescu, fost director general al CN Poşta Română şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Poşta Română Broker Asigurări, spune că demersul directorului general interimar al Poştei are un singur scop, şi anume ”prelungirea interimatului la etern”, prin înlăturarea oricăror posibili candidaţi la funcţia de director general, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 13 nov. 2017, 16:14
Fostul şef al Poştei Române, Andrei Stănescu: Demersul la DNA al directorului interimar are un singur scop - prelungirea interimatului la etern

Elena Petraşcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române, a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare. Neregulile găsite fac obiectul unei plângeri penale, trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri a Poştei. Noua şefă a Poştei Române a declarat într-un interviu pentru News.ro că cea mai mare neregulă găsită este că banii destinaţi majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane lei au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri, scrie News.ro.

”Demersul actual al doamnei director general interimar nu are decât un singur scop: prelungirea interimatului la etern, prin înlăturarea oricăror posibili candidaţi la funcţia de director general, lăsându-i pe membrii executivi şi ne-executivi din conducerile anterioare să-şi dovedească nevinovăţia sau neimplicarea în faptele ce au făcut subiectul plângerii penale, prin construcţia unor acuzaţii aflate în afara realităţii dar neapărat comunicate public incorect şi tendenţios, dar care îi pot permite un status-quo de interimat prelungit pe termen nelimitat, în special după anularea din proprie iniţiativă, cu bună ştiinţă şi fără fundament juridic, a procedurii de selecţie a directorului general şi al directorului financiar, selecţie demarată anterior numirii ei, pornită în timpul mandatului meu, păstrându-şi astfel o poziţie pe care nu ar putea să o preia printr-o procedură de selecţie pentru management privat conform OUG 109/2011, neîndeplinind profesional sau educaţional, niciuna din condiţiile minimale de înscriere sau criteriile de selecţie prevăzute în anunţul de recrutare”, spune Andrei Stănescu, într-un punct de vedere transmis News.ro.

El susţine totodată că afirmaţia conform căreia suma de 1,8 milioane lei ar fi fost “deturnată” de la destinaţia iniţială, şi anume majorarea capitalului social al Poşta Română Broker de Asigurări (PRBA), este total falsă.

”Aşa cum reiese şi din raportul de expertiză contabilă realizat de CNPR, suma de 1,8 milioane lei a fost vărsată de către CNPR în contul PRBA cu scopul majorării capitalui social, aşa cum a decis Consiliul de Administraţie al CNPR. S-au făcut toate demersurile legale de avizare a operaţiunii la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la care PRBA se raportează şi înregistrării operaţiunii la Registrul Comerţului (ONRC) cu suma respectivă”, mai spune Andrei Stănescu.

El subliniază că, din cauza nerespectării termenului de completare a documentaţiei la ASF de către PRBA, în termenul prevăzut de normele interne ASF, prin neglijenţa în serviciu a lui Mihăiţă Dragoş Turneanu, la vremea respectivă angajat part-time al PRBA pentru reprezentare juridică şi actualmente director juridic al CNPR, ASF nu a acordat avizul la acel moment.

”Pe cale de consecinţă, în calitatea de preşedinte al CA PRBA, am dispus domnului director general PRBA să desfacă contractul de muncă al lui Mihăiţă Dragoş Turneanu şi am hotărât demararea unei analize a impactului neducerii la îndeplinire a demersului cu privire la înregistrarea capitalului social de 1,8 milioane lei”, punctează Stănescu.

Demersurile către ASF au continuat până în luna octombrie 2017, spune el, când, din informaţiile sale, Elena Petraşcu, actualul director interimar al CNPR, a dispus să se renunţe la demersul către ASF de a se mai înregistra această sumă pe care ea, ”dintr-o necunoaştere a principiilor economice şi a situaţiei financiare a instituţiei (in ciuda poziţiei ocupate de director juridic al acţionarului unic al PRBA), o consideră deturnată doar pentru că au fost plătite salarii la PRBA”.

Stănescu precizează că plata salariilor şi a obligaţiilor fiscale aferente precum şi cheltuielile aferente cu instruirea şi acreditarea salariaţilor din teritoriu era destinaţia fondurilor majorării de capital, conform strategiei multianuale de dezvoltare a PRBA aprobate de acţionarul unic al PRBA în anul 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...