Fostul şef ANRMAP anunţă că va ataca în instanţă raportul Corpului de Control al premierului

Fostul şef al ANRMAP Cristina Trăilă a anunţat că va ataca în instanţă raportul Corpului de Control al premierului, în care este acuzată de nereguli privind achiziţii publice, şi arată că doar noua conducere a Autorităţii este vinovată de rezultatele în cazul contractelor Primăriei sectorului 3.
Economica.net - joi, 18 oct. 2012, 09:02
Fostul şef ANRMAP anunţă că va ataca în instanţă raportul Corpului de Control al premierului

Într-o declaraţie transmisă MEDIAFAX, Cristina Trăilă arată că, la 25 aprilie 2012, data la care s-a primit solicitarea oficială de control din partea Ministerului Afacerilor Europene, singurul document care ar fi putut sta la baza demarării verificărilor, Guvernul Ungureanu era demis prin moţiune de cenzură.

„Domnul Victor Ponta ne dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu ştie şi nu înţelege nimic din ceea ce se întâmplă în acest sistem al achiziţiilor publice. A ieşit public cu un raport de control în care vorbeşte despre o tergiversare a reacţiilor mele legate de contractele de la Primăria Sector 3. Ţin să îi amintesc domnului Ponta că în data de 25 aprilie 2012, dată la care s-a primit solicitarea oficială de control din partea Ministerului Afacerilor Europene, singurul document care ar fi putut sta la baza demarării verificărilor, echipa dânsului vota moţiunea de cenzură prin care Guvernul Ungureanu era demis. Mai mult, în 7 mai 2012, domnul Ponta semna ordinul prin care eram eliberată din funcţia de preşedinte ANRMAP. Prin urmare, demararea cu întârziere sau rezultatul controlului nu sunt decizii care să îmi aparţină, ele aparţin echipei care mi-a succedat la conducerea ANRMAP. Dacă noua conducere nu era de acord cu modul în care agenţii constatatori au finalizat controlul, puteau să facă apel la instituţia plângerii prealabile şi să discute în cadrul Colegiului Consultativ eventualele nereguli”, afirmă Trăilă.

Ea precizează că instituţia plângerii prealabile există în legislaţia contenciosului administrativ şi a fost aplicată în cadrul prevederilor legale existente în vigoare, iar eventuala modificare a acelor acte administrative a fost decisă prin vot de către toţi directorii din ANRMAP, conform atribuţiilor şi analizelor pe care le aveau la dispoziţie la acele momente.

„Precizez că niciunul din contractele de care se face vorbire nu sunt contracte pe fonduri europene, prin urmare ANRMAP nu a blocat sau direcţionat vreun ban european. Intenţionez să atac în instanţă acest raport al Corpului de Control. Este evident că Ponta e presat de colegii lui din USL să vină cu unele diversiuni care să acopere eşecul guvernării în privinţa atragerii fondurilor europene. Atacurile lui Victor Ponta la ANRMAP reprezintă o încropeală aruncată pe piaţă pentru a muta atenţia de la subiectul principal: acela că USL a atras zero fonduri europene de când e la guvernare. Un pietroi care stă la soare absoarbe mai multă apă decât guvernul Ponta fonduri europene”, a mai spus Trăilă.

Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală asupra activităţii fostei conduceri a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, pe care o acuză de faptul că a acoperit nereguli la Primăria sectorului 3, Metrorex, Primăria Târgu Mureş şi CJ Galaţi.

Concluzia rezultă în urma verificărilor efectuate la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pentru perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2012, legat de modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea, funcţionarea şi exercitarea atribuţiilor de către personalul ANRMAP.

Potrivit raportului redactat de inspectori, în urma acţiunii de control s-a constatat că, la 28 martie 2012, Ministerul Afacerilor Europene a transmis preşedintelui ANRMAP faptul că în sistemul EU Pilot a fost introdusă o solicitare de informaţii din partea Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii din cadrul Comisiei Europene, privind legalitatea atribuirii de către Primăria Sector 3 – Bucureşti, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin procedura „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”, solicitandu-se, totodată, transmiterea răspunsului oficial până la 30 aprilie 2012.

Sursa citată susţine însă că, chiar şi după primirea, la 25 aprilie 2012, a variantei oficiale a scrisorii Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii, preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, nu a dat curs solicitării Ministerului Afacerilor Europene şi Comisiei Europene. Abia la 13 iunie 2012, după ce Ministerul Afacerilor Europene a revenit, preşedintele ANRMAP a comunicat că acţiunea de supraveghere la Primăria Sector 3 a fost inclus în planul de control pentru luna iunie 2012.

În urma efectuării de către ANRMAP a procedurii de supraveghere privind verificarea respectării prevederilor legale în cazul atribuirii de către Primăria Sector 3- Bucureşti, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin intermediul procedurii „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”, a fost întocmit Raportul de control în care s-a constatat faptul că 37 de contracte au fost atribuite cu nerespectarea prevederilor legale, că pentru 23 de contracte/acte adiţionale anunţul de atribuire a fost publicat cu întârziere, iar 10 contracte/acte adiţionale, care nu erau menţionate în lista transmisă de Comisia Europeană, au fost atribuite cu încălcarea prevederilor legale.

„Cu toate că încălcările prevederilor legale constatate reprezentau contravenţii prevăzute de legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, acestea nu au putut fi sancţionate cu amenda, deoarece aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale era prescrisă la momentul constatării faptelor respective”, se arată în nota de control a Guvernului.

În acelaşi timp, deşi potrivit Raportului existau fapte care constituiau contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, echipa de control din cadrul ANRMAP a aplicat autorităţii sancţiunea „avertisment”.

Inspectorii mai arată că, în perioada 2010-2011, conducerea ANRMAP, întrunită în cadrul Colegiului consultativ din cadrul instituţiei, a hotărât, în mod nelegal, prin depăşirea atribuţiilor de serviciu, anularea unor procese-verbale de constatare şi sancţionarea a contravenţiilor şi înlocuirea unor amenzi contravenţionale cu avertisment, cu consecinţa exonerării contravenienţilor, autorităţi contractante potrivit dispoziţiilor legale aplicabile în materia achiziţiilor publice, de la plata unor amenzi în cuantum total de 385.000 lei, suma cu care a fost prejudiciat bugetul statului.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la competenţa Colegiului consultativ de a soluţiona plângeri formulate împotriva proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, aceste plângeri au fost denumite de către membrii Colegiului consultativ, în mod necorespunzator adevărului, drept „plângeri prealabile”, care ar fi fost formulate în baza Legii contenciosului administrativ 554/2004. În realitate, plângerile în legătură cu care Colegiul consultativ a luat hotărâri nelegale au fost plângeri contravenţionale a căror soluţionare intra în competenţa exclusivă a instanţelor de judecată.

Analizarea plângerilor formulate împotriva actelor administrative emise de ANRMAP sau de reprezentanţii acesteia de către Colegiul consultativ a fost reglementată pentru prima data prin Regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat prin ordinul preşedintelui ANRMAP, ulterior deciziilor pe care le-a luat Colegiul consultativ cu privire la anularea unor procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Chiar şi după ce a fost reglementată competenţă Colegiului consultativ de a analiza plângeri, aceasta a fost limitată doar la actele administrative (rapoarte de control), nu şi la procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor care un regim juridic special, reglementat prin OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

„Modul în care au procedat membrii Colegiului consultativ cu privire la plângerile formulate de contravenienţi împotriva unor procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor a condus la insuşirea, în mod abuziv, a competenţei pe care legiuitorul a acordat-o, în mod exclusiv, instanţelor de judecată. Colegiul consultativ al ANRMAP a anulat astfel de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi a unor sancţiuni, printre altele în cazul primăriei Târgu Mureş, în cazul Metrorex şi în cazul Consiliului Judeţean Galaţi”, este concluzia inspectorilor.

Corpul de control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală în legatură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotârasca asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovaţiei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul a finalizat controlul activităţii fostei conduceri a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, iar concluziile denotă că această structură a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene.

„Un sistem de protecţie politică a încurajat fraudarea fondurilor europene, fie că este vorba de Primăria sectorului 3, unde toate programele au fost fraudate cu sprijinul ANRMAP şi al preşedintei, fie că este vorba de Primăria Târgu Mureş. O să constataţi că ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

El a arătat că, la sectorul 3 din Bucureşti, actualul primar PSD va fi obligat să restituie fondurile care ar fi fost fraudate de fostul primar PDL.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...