Fostul şef de Achiziţii al Loteriei a încercat să influenţeze declaraţiile unui suspect – motivare

Fostul şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) Ovidiu Rîpanu a încercat să influenţeze declaraţiile unuia dintre suspecţii din dosar, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a acestuia.
Economica.net - vin, 30 sept. 2016, 07:58
Fostul şef de Achiziţii al Loteriei a încercat să influenţeze declaraţiile unui suspect - motivare

Potrivit motivării instanţei, judecătorul de drepturi şi libertăţi a constatat că există probe din care rezultă că Ovidiu Rîpanu a încercat, în decembrie 2015, să-l influenţeze pe suspectul Marius Bran, cercetat în aceeaşi cauză, astfel încât acesta din urmă să nu explice, la audieri, mecanismele de remitere a sumelor de bani.

Demersurile au fost făcute de Rîpanu în momentul când a aflat că Bran doreşte să spună procurorului tot ce ştie despre faptele cercetate.

Practic, în una dintre variantele avansate, Ovidiu Rîpanu i-a cerut lui Marius Bran să nu dea declaraţii, spunându-i că, în instanţă, va lua vina asupra lui însuşi. În context, Rîpanu i-a explicat lui Bran că ar urma să afirme în faţa instanţei că a profitat de el şi de starea lui de sănătate.

Conform aceluiaşi document, Gheorghe Benea, director general al Companiei Naţionale Loteria Română la data faptelor, a recunoscut comiterea infracţiunii de luare de mită.

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii în cadrul Loteriei Române, au fost reţinuţi de procurorii DNA într-un dosar de corupţie în legătură cu o licitaţie trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR.

Ulterior, judecătorii Tribunalului Bucureşti au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Benea şi arestarea preventivă a lui Rîpanu, decizia nefiind definitivă.

Benea este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar Rîpanu este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată.

În cauză, au fost puse sub acuzare şi alte persoane: Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR – Serviciul Achiziţii; Iulian Cătălin Niculae, asociat şi administrator al unei firme; Remus Leonard Lăzăreanu – director executiv al CNLR, la data faptei; Dan Gheorghiu – şef Birou Transport în cadrul CNLR; Nicolae Virgil Sorescu – administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule; Constantin-Brăduţ Răducanu – administrator de firmă; Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea; Marius Bran, asociat şi administrator de drept al unei firme.

‘La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei’, spun procurorii anticorupţie.

Te-ar mai putea interesa și
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan anunță că lansează în România noul brand global de mobilitate, Ayvens, care unește cele două companii sub o singură identitate. Lansarea noului brand de......
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
102.142 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de azi, 16 septembrie, ...
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 de miliarde ...
Compania wienerberger redeschide fabrica de cărămidă din localitatea Berca, județul Buzău, în urma unui amplu proces de retehnologizare
Compania wienerberger redeschide fabrica de cărămidă din localitatea Berca, județul Buzău, în urma unui amplu proces ...
Societatea austriacă wienerberger, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții inovatoare și sustenabile pentru ...