Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu află pe 11 august dacă va fi arestat preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit să judece pe 11 august contestaţia DNA la decizia de cercetare în arest la domiciliu a fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, acuzat că a cerut şi a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, anunţă News.ro.
Economica.net - mar, 02 aug. 2016, 17:52
Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu află pe 11 august dacă va fi arestat preventiv

Contestaţia prin care procurorii DNA solicită arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Bogdan Olteanu va fi judecată de instanţa supremă pe 11 august.

Pe 29 iulie, instanţa supremă a decis ca Olteanu să stea în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului viceguvernator al BNR, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat după judecarea cererii de arestare preventivă a fostului viceguvernator BNR, că acesta a negat în faţa instanţei orice acuzaţie, arătând că nu a cerut şi nu a primit bani de la Sorin Ovidiu Vîntu. Olteanu a spus că s-a dus în Delta Dunării să discute cu Vîntu pentru că acesta era netransportabil, dar a susţinut că s-a întâlnit cu omul de afaceri aşa cum s-a văzut cu mulţi alţi oameni din media.

Procurorii DNA l-au audiat şi pe Liviu Mihaiu în dosarul în care l-au pus sub acuzare pe Bogdan Olteanu.

Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. „Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea, şi i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnată pentru acel post, mai arată anchetatorii.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că în activitatea sa nu există fapte de corupţie, dar se aşteaptă ca, odată cu apropierea alegerilor, mai multe persoane arestate, condamnate sau anchetate să facă denunţuri împotriva sa, însă acest lucru nu va împiedica ALDE să fie partid parlamentar şi după alegeri.

Liviu Mihaiu a afirmat pe Facebook, că nu ştie ca numirea sa în 2008 ca guvernator al Deltei Dunării să fi avut loc în urma unui act de corupţie în care protagoniştii să fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Mihaiu a precizat că niciunul dintre cei „implicaţi în dosar” nu i-a cerut vreodată ceva şi că justiţia trebuie să îşi facă „(toată) datoria!”

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Libra Internet Bank estimează o inflație de 4,6% în decembrie și se așteaptă ca BNR să reducă dobânda de referință în a doua jumătate a anului viitor
Libra Internet Bank estimează o inflație de 4,6% în decembrie și se așteaptă ca BNR să reducă dobânda de referință ...
Libra Internet Bank a transmis astăzi un buletin de analiză în care își prezintă proiecțiile cu privire la evoluția economică pentru sfârșitul acestui an și pentru anul care va urma.......
Aerostar raportează un profit de aproape 59 de milioane de lei pentru primele nouă luni al anului
Aerostar raportează un profit de aproape 59 de milioane de lei pentru primele nouă luni al anului
Compania Aerostar Bacău a înregistrat, în primele nouă luni din 2024, un profit net de 58,814 milioane de lei, în scădere ...
IRI Travel și-a lansat ofertele de Black Friday pentru litoralul și stațiunile montane din Bulgaria
IRI Travel și-a lansat ofertele de Black Friday pentru litoralul și stațiunile montane din Bulgaria
IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a lansat o nouă campanie de Black Friday cu oferte ...
Moody’s: Inundațiile catastrofale din Spania îi vor costa pe asigurători peste 3,5 miliarde de euro
Moody’s: Inundațiile catastrofale din Spania îi vor costa pe asigurători peste 3,5 miliarde de euro
Inundaţiile care au devastat regiunea spaniolă Valencia la finalul lunii trecute ar urma să provoace pierderi totale de ...