Fostul vicepreşedinte ANRP Cătălin Dumitru, trimis în judecată pentru o mită de un milion de euro

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Cătălin Dumitru a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani, după ce a primit o mită de un milion de euro în legătură cu un dosar de despăgubire.
Economica.net - joi, 17 apr. 2014, 11:11
Fostul vicepreşedinte ANRP Cătălin Dumitru, trimis în judecată pentru o mită de un milion de euro

De asemenea, au fost trimişi în judecată Cătălin Alexandru Rădulescu Dumitru (fiul lui Cătălin Dumitru), Michael Mureşan, Daniel Marin Bran şi Vasile Nicolae Dragoş.

Potrivit unui comunicat al DNA, în toamna anului 2012, Daniel Bran, amic al afaceristului Michael Mureşan, cunoscând că acesta din urmă are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor un dosar de despăgubire care stagnează, s-ar fi prevalat de influenţa pe care o avea asupra lui Cătălin Dumitru, promiţând că ar putea să intervină pe lângă acesta să-l determine să-şi încalce atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care Michael Mureşan le avea în derulare cu ANRP.

Procurorii susţin că influenţa de care s-ar fi prevalat Daniel Bran în faţa lui Michael Mureşan a fost una reală, deoarece Daniel Bran şi Cătălin Dumitru erau colegi de partid.

Mai mult, Daniel Bran a făcut parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai preşedintelui acelui partid politic, poziţie cu care se lăuda în cercurile de apropiaţi.

Pe de altă parte, fiind în relaţii de prietenie cu Daniel Bran, inculpatul Vasile Nicolae Dragoş l-ar fi însoţit pe acesta şi pe Michael Mureşan la aproape toate întâlnirile şi discuţiile avute de cei doi cu vicepreşedintele ANRP, la unele dintre acestea pe post de şofer, iar la altele ca participant activ.

Astfel, cunoscând că Michael Mureşan ar fi interesat să nu i se mai pună ‘piedici’ de către ANRP şi CCSD în legătură cu o procedură de executare silită într-un dosar de despăgubire în valoare de 5,2 milioane euro, Cătălin Dumitru i-a pretins suma de 1.000.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu legate de dosarele de despăgubire aflate pe rolul ANRP.

De asemenea, de pe urma traficării influenţei ar fi profitat şi Vasile Dragoş, care, complice fiind cu Daniel Bran, dar şi pentru păstrarea tăcerii, ar fi primit şi el de la Michael Mureşan o sumă importantă de bani.

În baza unei înţelegeri prestabilite, în data de 13 mai 2013 Michael Mureşan a retras dintr-un cont bancar suma de 5.292.228 lei (1.219.000 euro) şi s-a deplasat, însoţit de Daniel Bran, în parcarea unui mall din Bucureşti, unde era aşteptat de Rădulescu Dumitru, fiul vicepreşedintelui ANRP.

Michael Mureşan avea într-o geantă echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 euro, geantă pe care a plasat-o pe bancheta din spate a maşinii lui Rădulescu Dumitru.

A doua zi, pe 14 mai 2013, Michael Dumitru a transferat 775.000 lei în favoarea tatălui lui Daniel Bran şi 730.000 lei în favoarea soţiei inculpatului Vasile Dragoş.

DNA susţine că aceste transferuri bancare au fost mascate de Michael Mureşan, prin încheierea în data de 14 mai 2013 a unui act intitulat ‘Împrumut pe un an de zile’, în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe tatăl lui Daniel Bran cu suma de 2.200.000 lei (500.000 euro) din care 775.000 lei virată în contul deschis la o bancă, iar diferenţa cash împrumutatului.

La fel a procedat şi în cazul inculpatului Vasile Dragoş. Michael Mureşan a întocmit în fals două înscrisuri olografe, intitulate ‘Contract de Împrumut’, în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe acesta cu suma de 1.500.000 lei (340.000 euro), din care suma de 730.000 lei virată în contul soţiei acestuia, iar diferenţa de 770.000 lei direct în mâna împrumutatului.

La data de 26 iulie 2013, Michael Mureşan, având convingerea că a obţinut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, ar fi cumpărat prin intermediul unei societăţi comerciale o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum şi un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.

În mod similar ar fi procedat şi Cătălin Dumitru, care a cumpărat trei apartamente în Bucureşti şi 3 autoturisme de lux, pentru cei trei fii ai săi.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Oradea, cu propunerea de a se menţine arestarea preventivă a inculpaţilor Michael Mureşan, Cătălin Dumitru şi Rădulescu Dumitru

Te-ar mai putea interesa și
Marile corporații tech generează profituri uriașe, peste piețele bursiere ale multor țări. Ce urmează în 2025 pentru Tesla, Amazon, Nvidia, Apple, Alphabet și Microsoft?
Marile corporații tech generează profituri uriașe, peste piețele bursiere ale multor țări. Ce urmează în 2025 pentru ...
Anul 2024 a fost încă un an de succes pentru grupul cunoscut sub numele de „Cei Șapte Magnifici” – companiile de tehnologie cu capitalizare uriașă care domină titlurile de presă și......
Compania de tehnologie financiară Ebury se extinde în statele baltice prin achiziția furnizorul lituanian de plăți internaționale ArcaPay
Compania de tehnologie financiară Ebury se extinde în statele baltice prin achiziția furnizorul lituanian de plăți internaționale ...
Ebury, firma globală de tehnologie financiară care sprijină întreprinderile mici și mijlocii să comercializeze și ...
J.T. Grup Oil a cumpărat barja JT Danube Terminal pentru 3 milioane de euro, navă care a aparținut Gazprom
J.T. Grup Oil a cumpărat barja JT Danube Terminal pentru 3 milioane de euro, navă care a aparținut Gazprom
Societatea J.T. Grup Oil S.A. i-a anunțat astăzi pe investitorii de Bursa de Valori București că a finalizat achiziționarea ...
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
În premieră în acest sezon rece, fluxul de gaze de la granița dintre România și Ungaria s-a inversat, astfel că acum ...