Fotbalistele americane cer în justiție Federației 66 de milioane de dolari compensații pentru discriminare

Jucătoarele echipei feminine americane de fotbal a au dat joi în judecată Federația de Fotbal a Statelor Unite și au cerut despăgubiri de 66 de milioane de dolari pentru că au fost discriminate în ceea ce privește salariile oferite, informează Associated Press.
Economica.net - vin, 21 feb. 2020, 15:33
Fotbalistele americane cer în justiție Federației 66 de milioane de dolari compensații pentru discriminare

Ele au deschis un proces la un  tribunal din Los Angeles, primul termen urmând să fie în dată de 5 mai.

Printre documentele depuse se numără și contractele membrilor echipelor naționale americane de fotbal feminin și masculin. Aceste contracte nu au fost făcute publice până acum. Jucătoarele din echipa feminină de fotbal au început procesul împotriva federației încă din martie anul trecut, acuzând discriminarea bazată pe gen în privința compensațiilor diferite acordate pentru bărbați și femei. În audierile preliminare, fiecare parte implicată în proces a cerut o soluționare rapidă în favoarea sa. Valoarea estimată a despăgubirilor solicitate a fost stabilită de Finnie Bevin Cook, un economist din cadrul firmei Deiter Consulting Group, care le reprezintă pe fotbaliste.

Contractele colective arată clar o diferență atât în ceea ce privește bonusurile de performanță, cât și efectiv în ceea ce privește salarizarea.

“Jucătoarele din echipa națională sunt plătite diferit pentru că chiar ele au cerut contracte separate de cele ale bărbaților, deși li s-a oferit la ultimele negocieri, ele au respins un acord asemănător de plată în funcție de meciurile jucate”, precizează federația printr-un comunicat de presă. “Ele au preferat un contract care să le aducă beneficii importante suplimentare, pe care băieții nu le au, inclusiv salarii garantate anual, asigurări medicale și dentare, plata pentru asistență de îngrijire a copilului, plata pentru sarcina și pentru concediu parental, bonusuri pentru concediere, plata pe perioada accidentărilor, contribuții la planul de pensii și alte multiple bonusuri.”, se mai precizează în comunicatul federației.

Purtătoare de cuvânt a jucătoarelor, Molly Levinson, a contestat declarațiile făcute de Federație.

“În cele mai recente negocieri ale contractelor, Federația a spus clar că salarizarea egală nu este o opțiune indiferent de structura de plata . Federația a propus un plan de plata în fucție de meciurile jucate, care înseamnă mai puțin bani în caz de performanță. În orice situație, pentru meciuri amicale sau oficiale, femeilor li se oferă mai puțini bani decât bărbaților. Această este definiția discriminării pe baza de gen și bineînțeles că jucătoarele o resping”, a spus ea.

Procesul a atras atenția internațională, după ce echipa de fotbal feminin a Americii a câștigat în vara anului trecut Cupa Mondială, care s-a desfășurat în Franța. Fanii sportivelor americance au scandat de multe ori în tribune „Plată egală! Plată egală!”

La începutul acestei luni, jucătorii de la echipa națională masculină de fotbal au solicitat federației creșterea masivă a salariilor jucătoarelor, în același timp acuzând faptul că federația le-a făcut niște oferte prea mici în negocierile contractuale de acum.
Printre documentele depuse joi mai există multe depoziții din partea premergătoare a procesului. Într-una dintre acestea,  Megan Rapinoe, c ăpitanul echipei, îl acuză pe Russell Sawyer, un avocat care reprezintă Federația, că ar fi spus în timpul negocierilor contractelor din iunie 2016 că “realitatea de pe piață face că femeile să nu merite să fie plătite la fel ca bărbații.”

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...