Fondul a cumpărat acţiuni reprezentând 0,036% din capitalul social, pentru care a plătit 3,3 milioane lei (760.000 de euro), potrivit unei notificări transmise, marţi, Bursei de către intermediarul operaţiunii, casa cehă de brokeraj Wood&Company.
Titlurile au fost cumpărate la un preţ mediu de 0,6671 lei/acţiune, respectiv cu 2,7% peste cotaţia medie din şedinţa de joi.
În şedinţele de joi şi vineri, preţul titlurilor Fondului Proprietatea a avansat cumulat cu 4,7%, după ce miercuri seară administratorul FP, compania Franklin Templeton, a anunţat că programul de răscumpărare urmează să fie lansat în următoarele zile. Astfel, preţul s-a apropiat de maximul istoric atins pe bursă, în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.
Totuşi, după evoluţia de joi şi vineri, titlurile FP s-au corectat luni cu aproape 2,1%, iar în prima jumătate de oră a şedinţei de marţi au mai scăzut cu 0,5%. Acţiunile au revenit, însă, pe creştere după ora 10:30, astfel că la scurt timp după ora 11:00, aceste titluri avansau cu 0,61%, fiind cotate la 0,66 lei.
Preţul este cu 2,22% sub maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.
Programul de răscumpărare a pachetului de cel mult 8% din acţiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de acţionari pe 25 aprilie 2012, însă operaţiunea nu a putut fi derulată deoarece decizia AGA a fost contestată de un mic acţionar al FP, avocatul Ioana Sfîrăială.
La începutul lunii martie Tribunalul Bucureşti a decis în favoarea Fondului, astfel că FP a început programul de răscumpărare.
Acţiunile urmează să fie răscumpărate pe o perioadă de 18 luni, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei. Titlurile răscumpărate ar urma să fie anulate, potrivit deciziei luate în aprilie 2012 de acţionari.
Fondul a derulat un program de răscumpărare şi în anul 2011, preluând 1,74% din propriile titluri, pentru 120,3 milioane lei. Fondul a anunţat atunci că doreşte să răscumpere 10% din acţiuni. Acţiunile respective nu au fost încă anulate. Programul din 2011 a fost derulat prin casa cehă de brokeraj Wood&Company.
Potrivit prevederilor legale, Fondul poate răscumpăra un volum zilnic de acţiuni de până 25% din cantitatea medie zilnică de acţiuni tranzacţionate pe bursă.
FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine aproximativ 18% din acţiuni. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care are 9,69% din acţiunile Fondului.
Raportat la cel mai recent preţ de la BVB, de 0,66 lei/acţiune, capitalizarea bursieră a Fondului Proprietatea este de 9,093 miliarde lei (2,076 miliarde euro).