FP: Fondul Suveran de Investiţii va avea capacitatea de a crea oferte publice iniţiale
‘Diferite ministere, diferite calităţi ale echipelor sunt responsabile de companii. Politicul joacă un rol în numirile din board-uri, chiar şi în managementul executiv a subsidiarelor, iar acest lucru nu este bun. Faptul că este în plan să se facă un Fond Suveran de Investiţii, consider că acest lucru va separa politicul de proprietarii companiilor’, a spus Konieczny.
El a precizat că ministerele se vor putea concentra pe strategii şi politici pentru sectoare.
‘Acest Fond probabil va duce la o guvernanţă mai responsabilă la nivelul board-urilor, managementului executiv. Va fi benefic pentru România, pentru că acesta va crea IPO-uri şi va fi un mod de a strânge fonduri pentru noi investiţii’, a mai arătat oficialul FP.
Proiectul de lege privind constituirea Fondului Suveran de Investiţii şi cel referitor la proiectele strategice urmează să fie supuse rapid dezbaterii publice şi transmise Parlamentului pentru adoptare, a anunţat pe 21 aprilie premierul Sorin Grindeanu.
Guvernul a decis, pe 9 februarie, adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).
Potrivit memorandumului, FSDI va avea drept scop dezvoltarea şi finanţarea proiectelor de investiţii rentabile şi sustenabile, fiind un mecanism de finanţare care va identifica şi materializa oportunităţi investiţionale cu impact în dezvoltarea economică durabilă şi crearea de noi locuri de muncă pe termen lung. Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.