FP vinde prin Citigrup active de 530 de milioane de euro

Pachetele de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la companiile de distribuţie şi furnizare de electricitate şi gaze naturale Enel, E.On, GDF Suez şi Electrica în România vor fi vândute prin Citigroup Global Markets Limited, potrivit anunţului, făcut în această seară, de Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi manager de investiţii al FP.
Adrian N. Ionescu - mar, 06 mart. 2012, 18:48
FP vinde prin Citigrup active de 530 de milioane de euro

Citigroup Global Markets Limited a fost aleasă, în urma unui proces de selecţie iniţiat în noiembrie 2011, drept „intermediarul exclusiv pentru facilitarea uneia sau mai multor posibile tranzacţii care implică interesele Fondului Proprietatea în vânzarea, transferul sau altă formă de înstrăinare a pachetelor de acţiuni la fostele filiale de distribuţie de gaze Distrigaz sau de electricitate Electrica, ca şi a celor de la filialele Electrica rămase neprivatizate.

„Credem că reţeaua de contacte pe care Citigroup o are în industrie şi experienţa în consultanţă pentru asemenea tip de tranzacţii ne vor ajuta să ne asigurăm că, în cazul în care vor avea loc tranzacţii, acestea vor fi încheiate în cei mai buni termeni posibili pentru Fond“, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Toate cele 13 pachete de acţiuni fac cel puţin 528 de milioane de euro, potrivit evaluării cu care sunt incluse în portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Această evaloare este una contabilă şi nu de piaţă. Valoarea totală a activelor nete ale FP este de 3,5 miliarde de euro (15,138 miliarde de lei la 31 ianuarie).

Cel mai valoros pachet de este cel de 12% din GDF Suez Energy Romania, fosta Distrigaz Sud, care distribuie gazele naturale la sud de Carpaţi: 78 de milioane de euro.

12% din Enel Distribuţie Muntenia, care dă curent Bucureştiului, face 77,7 milioane de euro.

Enel Distribuţie Banat ar valora 292 de milioane de euro, dacă pachetul de 24% din acţiunile sale, deţinut de Fondul Proprietatea (FP) s-ar vinde cu 72,9 milioane.

Pachetul de 22% din acţiunile Electrica Distribuţie Muntenia Nord şi cel similar din E.ON Moldova Distribuţie (de electricitate), sunt cotate cotat la cel puţin 54, respectiv 51 de milioane de euro.

Filiale de distribuţie Electrica din Transilvania au un preţ minimde circa 40 de milioane de euro.

Valoarea de plecare a pachetelor de 12%, respectiv 13% din acţiunile E.ON Gaz Distribuţie şi E.ON Energie România fac 27, respectiv 22 de milioane de euro.

„Mandatul pe care l-am oferit Citigroup este în concordanţă cu unul dintre obiectivele noastre cheie, acela de a reduce ponderea companiilor nelistate din portofoliul Fondului Proprietatea“, a mai declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Administratorii FP trebuie să facă faţă unei presiuni crescânde venite din partea marilor acţionari ai fondului, fondurile de investiţii, cărora nu le-ar displace nici vânzarea activ cu activ a Fondului, până la desfiinţarea acestuia.

Cel mai mare acţionar al FP, Elliott Associates, vrea ca administratorul FP să vândă din activele fondului, astfel încât dividendele să fie şi mai mari decât cele propuse deja. Acum dividendele consumă peste 96% din profitul net pe anul trecut. Administratorul FP, Franklin Templeton Investment Management, ar urma şi el să primească un comision suplimentar de 1,5% din sumele încasate.

Manchester Securities Corp., care face parte din grupul Elliott deţine 12,03& din capitalul social subscris şi vărsat al fondului (12,25% din drepturile de vot), iar Palade van Dusen Georgia, moştenitoarea marelui induistriaş antebelic Nicolae Malaxa, are 5,62 % din acţiuni.

Acţionarii instituţionali străini au 45,46% din acţiunile FP.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...