FPTR: Patronatele solicită intervenţia Guvernului pentru a verifica legalitatea dezbaterilor pe Legea Turismului
Conform unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), remis luni AGERPRES, dezbaterile care ar urma să aibă loc în zilele de 13 şi 14 noiembrie 2018 sunt organizate fără a se respecta legislaţia în vigoare.
„Asociaţiile profesionale, organizaţiile patronale şi federaţia patronală reprezentativă din turismul românesc sunt nemulţumite atât de modul de implementare a Directivei UE 2302/2015 prin OG 2/2018 privind pachetele de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, cât şi de cele trei acte normative subsecvente, ordine ale Ministrului Turismului, cu privire la garantarea pachetelor şi serviciilor”, se arată în comunicatul FPTR.
Mediul de afaceri îşi exprimă nemulţumirea şi faţă de noul proiect al Legii Turismului, care modifică esenţial proiectul final de lege postat pe site-ul Ministerului în data de 11 decembrie 2017, care a parcurs toate etapele dezbaterii publice, inclusiv Comisia de Dialog Social.
FPTR solicită, în nota adresată premierului, o analiză a activităţii ministrului Turismului, Bogdan Trif.
Organizaţiile de Management al Destinaţiilor (OMD), o formulă de asociere între autorităţile publice locale şi mediul privat, reprezintă una dintre noutăţile aduse de Legea turismului, document care a fost definitivat de Ministerul Turismului şi trimis în avizare interministerială.
Potrivit ministrului Turismului, taxele speciale pe care autorităţile le percep de la hotelieri, dar şi de la ceilalţi operatori turistici vor fi utilizate în cadrul acestui organism, iar autorităţile publice locale vor avea posibilitatea să completeze bugetul cu alte sume.
Pe de altă parte, Legea turismului prevede şi crearea unui Sistem Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România, care va aduna informaţii despre turişti, agenţii de turism, structuri de cazare, circuite şi obiective.
Bogdan Trif a arătat, recent, că va fi realizat un transfer de competenţe de la nivel central la nivel local, iar activităţi precum atestarea ghizilor de turism, clasificarea unităţilor de cazare, omologarea pârtiilor şi a traseelor turistice, autorizarea plajelor sau avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile urmează să treacă la autorităţile locale.
„Mediul privat a fost implicat în mod direct în acest proiect, iar toate punctele de vedere au fost înglobate în actul care urmează să fie definitivat. Este important să avem o strategie cum au toate ţările cu un turism dezvoltat şi să nu mai facem turism după ureche”, sublinia Bogdan Trif în 1