‘Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) constată cu neplăcută surprindere că turismul nu se mai regăseşte în numele niciunui minister din noul guvern, după un an în care s-au luat cele mai bune măsuri pentru turism din ultimele două decenii. Considerăm că acest domeniu merită dacă nu un minister în sine, independent, măcar să figureze în numele unuia dintre ministerele existente, aşa cum s-a întâmplat până acum’, se arată într-un comunicat al FPTR, remis marţi AGERPRES.
Din acest motiv patronatele se tem că anul 2016 va fi unul în care turismul va fi neglijat şi va pierde trendul pozitiv care ar fi urmat, firesc, măsurilor stimulative care s-au luat în acest an, cele mai importante dintre acestea fiind reducerea TVA la pachetele turistice la 9% şi punerea în aplicare a normelor pentru emiterea voucherelor de vacanţă.
‘Pentru industria turismului, anul 2015 a fost cel mai fructuos an din punct de vedere al realizărilor legislative din ultimii 20 de ani. Actele legislative nu s-ar fi putut aproba dacă nu ar fi existat o comunicare foarte bună cu ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose. Sperăm ca noul ministru al Economiei să continue ce a început Mihai Tudose şi ne dorim să ducem la bun sfârşit punctele menţionate în protocolul de colaborarea dintre FPTR, minister şi autoritatea pentru turism. Comunicarea eficientă este singurul criteriu care poate duce la performanţă’, a declarat Mohammad Murad, preşedinte FPTR.
În acest an, domeniul turismului a beneficiat de o serie acte şi proiecte normative precum Constituirea Consiliul Consultativ în Turism, în subordinea directă a Ministrului Economiei, proiectul privind impozitul specific care a fost depus în Parlamentul României, ordinul de aprobare privind participarea Autorităţii Naţionale pentru Turism la târgurile internaţionale de turism din 2016, precum şi de proiectul Legii Turismului, ajuns în dezbatere cu asociaţiile şi federaţiile patronale din turism.