Franţa este împotriva intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen
‘Dacă nu se schimbă condițiile, nu vom fi pentru’, a declarat Fabius în legătură cu o viitoare decizie a Uniunii Europene privind aderarea României și Bulgariei la Schengen la 1 ianuarie 2014.
Comentariile ministrului survin în contextul unei dezbateri aprinse în cadrul coaliției la putere în Franța privind populația romă din această țară, scrie agenția de presă citată.
Circa 20.000 de imigranți de etnie romă din România și Bulgaria locuiesc în sute de tabere improvizate la marginea orașelor franceze. Tensiunile dintre aceștia și comunitățile locale au făcut din imigrația romilor un subiect controversat, în contextul apropierii alegerilor locale din Franța, programate pentru primăvara anului viitor.
Cetățenii români și bulgari au, în prezent, dreptul de a călători cu pașaport prin Spațiul Schengen, zonă de circulație liberă în Europa în care statele membre, între care majoritatea țărilor din UE, dar și Elveția sau Norvegia, au eliminat controalele la granițele dintre ele, amintește Reuters.
Restricții temporare care au impus verificarea pașapoartelor au fost implementate atunci când România și Bulgaria au aderat la UE, în 2007, care vor fi ridicate în ianuarie. Însă fiecare țară membră a Uniunii are dreptul de a se opune admiterii unei alte țări membre în Spațiul Schengen, iar un vot în acest sens urmează să aibă loc până la sfârșitul acestui an.
La rândul său, Germania a indicat în martie că se opune intrării celor două țări în zona de liberă circulație.
Ministrul afacerilor externe francez a afirmat că țara sa este îngrijorată în legătură cu abilitatea autorităților române și bulgare de a asigura securitatea la granițe, conform Reuters.
‘Persoanele care vin din afara Europei ar putea intra în România și Bulgaria, apoi ar putea intra liber în restul Europei’, a afirmat Laurent Fabius într-un interviu pentru postul de radio France Inter. ‘Există o problemă acolo, trebuie să fim siguri că Bulgaria și România au mijloacele de a verifica acest lucru. Deocamdată, mi se pare că aceste condiții nu au fost întrunite’, a declarat Fabius.
Săptămâna trecută, ministrul afacerilor interne francez, Manuel Valls, a iscat o controversă în coaliția la putere, afirmând că majoritatea imigranților de etnie romă nu pot fi integrați în societate și ar trebui să se întoarcă acasă.
Frontul Național (extremă dreapta) a făcut din acest subiect o temă electorală principală pentru alegerile municipale din martie, avertizând asupra unui nou aflux de imigranți, dacă cetățenilor români și bulgari li se va permite să călătorească liber, fără pașapoarte, în Spațiul Schengen, încheie agenția de presă britanică.