François Hollande s-a întâlnit de la prima oră cu responsabilii Partidului Socialist francez la sediul formaţiunii, la Paris, după o intensă noapte de celebrări populare în capitală ca urmare a victoriei sale electorale.
Rezultatele oficiale au confirmat luni că François Hollande, cu 51,62 % din voturi, a câştigat şefia statului devansându-l pe preşedintele în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, care a obţinut 48,38 % din sufragii.
Deşi cancelarul Merkel a fost printre primii care l-au felicitat pe François Hollande cu ocazia victoriei, nu a fost încă stabilită data întâlnirii şi, în lipsa declaraţiilor preşedintelui ales, colaboratorii săi au fost cei care s-au exprimat în acest sens.
Directorul de campanie al lui François Hollande, Pierre Moscovici, a declarat că întrevederea va avea loc după învestire. Pierre Moscovici a dat asigurări că transferul de putere între Nicolas Sarkozy şi François Hollande este ‘republican şi liniştit’ şi a enumerat contactele internaţionale pe care le-a avut deja preşedintele ales.
Un alt colaborator apropiat al preşedintelui ales, deputatul socialist Manuel Valls, a spus că sosirea lui François Hollande la putere este ‘importantă pentru socialişti şi pentru Franţa, dar şi pentru întreaga Europă’.
‘Această victorie înseamnă mult pentru Franţa pentru că este începutul schimbării de care are nevoie ţara’, a declarat Manuel Valls, pentru EFE, la sediul Partidului Socialist.
François Hollande are pe agenda internaţională o deplasare în Statele Unite ale Americii pentru summitul G8 de la Camp David, în zilele de 18 şi 19, urmat de summitul NATO de la Chicago, în zilele de 20 şi 21. În cursul acestei deplasări se aşteaptă o întrevedere la Casa Albă cu Barack Obama, după ce preşedintele american i-a propus telefonic acest lucru.
Luni s-a deplasat la sediul partidului lui Hollande ambasadorul american în Franţa, Charles Rivkin, urmat la scurt timp de reprezentantul Chinei, Kong Quan.
Pe parcursul întregii zile, interesul s-a focalizat pe examinarea strategiilor partidelor din Franţa în perspectiva alegerilor legislative din iunie, care vor arăta sprijinul parlamentar pe care va putea conta François Hollande. Pentru aceste alegeri se ştie deja că ministrul afacerilor externe, Alain Juppé, nu va fi disponibil, dat fiind faptul că luni a anunţat că intenţionează să se concentreze asupra mandatului de primar al oraşului Bordeaux.