Frână pentru centralele solare. Se pregăteşte scăderea cu o treime a subvenţiei date de populaţie
Centralele solare vor pierde o treime din subvenţia acordată de stat pentru funcţionarea lor de la anul pentru că la nivelul reglementatorului din energie se consideră că sunt deja prea profitabile, potrivit preşedintelui ANRE, Nicoale Havrileţ. Astfel, cele 6 certificate verzi pe care un producător de energie fotovoltaică le primeşte pentru fiecare MWh livrat în reţea se vor reduce la doar 4 dacă rezultatul monitorizării pe fotovoltaic din acest an va releva că există supracomensare. „Pe tot parcursul acestui an vom monitoriza piaţa centralelor solare. Avem însă indicii clare că există supracompensare pe această piaţă dar nu se poate face nimic mai înainte de raportul de monitorizare care va fi publicat la sfârşitul acestui an. Mai există o variantă, să se modifice legea compensării, în sensul ca monitorizarea să se facă la şase luni. Ştiu că există o iniţiativă în acest sens la nivelul grupurilor parlamentare, dar nu este încă nimic redactat”, a precizat Havrileţ pentru ECONOMICA.NET.
2013 este primul an încare se face o monitorizare a pieţei de centrale fotovoltaice pentru că, până acum, nu a fost nevoie întrucât capacitatea instalată era foarte redusă.
Ce s-a constatat de către reglementator este că operatorii de centrale fotovoltaice primesc un sprijin mult prea mare de la stat pentru a produce energie. Practic, cu 6 certificate verzi primite pentru fiecare MWh livrat în reţea, o centrală fotovoltaică este pe profit chiar mai înainte de a-şi vinde propriu-zis curentul pe piaţă.
Producţia de energie curată este „subvenţionată” în România prin sistemul certificatelor verzi,cei mai recompensaţi fiind producătorii de energie eoliană şi fotovoltaică. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar una solară 6 certificate verzi. Preţul unui asemenea certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro.
Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.
Mai mult, producătorii de energie solară au înregistrat, în ultimii doi ani, o scădere considerabilă a preţului materialelor de construcţie. Astfel, potrivit datelor Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice, dacă în 2011 1MWh instalat costa 2,3-2,4 milioane de euro, acum costul a coborât spre 1,5-1,6 milioane de euro. Coroborând subvenţia şi preţul scăzut al panourilor, investiţia într-o centrală fotovoltaică se recuperează în 3-4 ani.
Pe de altă parte reprezentanţii patronatului din industria fotovoltaică spun că menţinerea subvenţiei la nivelul actual, cel puţin pe termen mediu, va încuraja investiţiile în domeniu, România beneficiind de-un cadru geografic pretabil dezvoltării unor astfel de centrale la scară mare.
„România are un potenţial enorm in energia fotovoltaică, iar investitorii au înţeles primii acest lucru. Ca o confirmare a acestui fapt, am observat tot mai mulţi investitori, ce au proiecte demarate, că au preferat să-şi finanţeze investiţiile din surse financiare proprii. Suspendarea reducerii schemei de ajutor până cel mai devreme din ianuarie 2014, pentru industria fotovoltaică, va crea premisele unui un nou început, în special datorită predictibilităţii pe care o aduce în piaţă”, adeclarat, în presă, Ciprian Glodeanu, preşedintele RPIA.
În România, s-au construit centrale cu o capacitate totală de 50 de MW. Transelectrica a încheiat contracte de racordare la reţea pentru 400 de MW fotovoltaici şi a primit cereri de racordare pentru alţi 1.000 de MW.
Cealaltă industrie „verde” care a înregistrat o dezvoltare explozivă la noi este cea a eolienelor. Până acum, s-au construitcentrale cu o capacitate totală de 2.000 de MW pentru care s-au cheltuit peste trei miliarde de euro. ANRE a avizat proiecte cu o capacitate de 30.000 de MW. Investiţia într-un MW eolian este de 1,4-1,5 milioane euro
Citeşte şi cum statul a decis să limiteze din privilegiile investitorilor in eoliene