France Presse: Înfrângere simbolică pentru atotputernicul Viktor Orban

Viktor Orban, omul care domină autoritar şi polarizează politica din Ungaria începând din 2010, a cunoscut duminică o înfrângere simbolică, pierzând, în urma alegerilor parţiale din Veszprem (vestul ţării), 'super-majoritatea' parlamentară de care dispunea, dar păstrând totuşi o majoritate largă, comentează luni AFP.
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 14:42
France Presse: Înfrângere simbolică pentru atotputernicul Viktor Orban

Candidatul din circumscripţia Veszprem sprijinit de opoziţia de stânga a fost ales cu 43% din voturi, în dauna candidatului partidului Fidesz, votat de 34% din alegători.

Fidesz ‘are nevoie de o nouă strategie’, a reacţionat comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, ungurul Tibor Navracsics, după aflarea rezultatelor scrutinului desfăşurat duminică.

Majoritatea calificată de care Orban beneficia de la sosirea sa la putere, în 2010, depindea de un singur mandat de parlamentar şi i-a permis să facă modificări extrem de controversate la Constituţia ungară. De asemenea, ‘super-majoritatea’ l-a ajutat pe şeful guvernului să adopte reforme profunde în justiţie, media şi economie, care au fost considerate liberticide de către opoziţie şi criticate în străinătate.

Reales triumfal în primăvara anului trecut, Viktor Orban a scăzut de atunci masiv în sondajele de opinie, în special ca urmare a toleranţei premierului ungar faţă de Rusia, precum şi a proiectului de taxare a traficului pe internet şi acuzaţiilor de corupţie care au afectat partidul Fidesz.

Lui Viktor Orban i s-a reproşat deschis apropierea de liderul rus Vladimir Putin, care a vizitat Budapesta pe 17 februarie. Acuzat constant de derive autoritariste şi populiste, Orban consideră Rusia un model de ‘democraţie nonliberală’ şi nu îşi ascunde admiraţia faţă de preşedintele Federaţiei Ruse, notează AFP.

Or, opinia publică ungară, inclusiv electoratul Fidesz, este puternic ataşată de valorile occidentale şi europene ale ţării. În ajunul vizitei în Ungaria a liderului de la Kremlin, 2.000 de persoane au manifestat la Budapesta scandând ‘Da Europei, Nu lui Putin!’.

În opinia comentatorului politic Csaba Toth, înfrângerea Fidesz la alegerile parţiale de la Veszprem nu indică totuşi ‘o prăbuşire a partidului’.

Fidesz şi aliatul său, Partidul Creştin-Democrat, îşi păstrează o majoritate largă, în timp ce opoziţia de stânga rămâne divizată, iar partidul de extremă dreaptă Jobbik nu pare să profite de dificultăţile coaliţiei guvernamentale.

În ceea ce-l priveşte, Viktor Orban a reacţionat după scrutinul de duminică scriind pe Facebook că respectă alegerea făcută de electoratul din Veszprem şi că Fidesz ‘nu se poate culca pe lauri’.

Fidesz deţine controlul, dar rezultatul alegerilor din Veszprem are ‘o importanţă simbolică enormă’, în opinia politologului Kornelia Magyar. Potrivit acesteia, este clar că lucrurile s-au schimbat începând din octombrie. ”Fidesz a încercat să domine agenda politică cu teme conservatoare, precum închiderea magazinelor duminica, sau cu o retorică mai ostilă faţă de imigranţi, ceea ce i-a permis să-şi încetinească scăderea de popularitate, dar nu şi să inverseze tendinţa generală”, a explicat Kornelia Magyar.

Te-ar mai putea interesa și
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...