Francezii au trecut sub tăcere un accident de transport nuclear

Economica.net
16 12. 2011

Un militar fără calificare a răsturnat un camion de transport nuclear în incinta unei baze militare din sudul Franţei, accident ce a produs un prejudiciu în valoare de 50 de milioane de euro armatei franceze. Aceasta a preferat să treacă accidentul sub tăcere 18 luni, după cum s-a aflat vineri din surse judiciare,relatează AFP, citată de Mediafax.
Şoferul va fi judecat cu uşile închise pe 16 ianuarie, la Marsilia, de către un tribunal militar. Caporalul, în vârstă de 28 de ani, este inculpat pentru răniri involuntare, scoaterea din serviciu a unor materiale utilizate de forţele armate şi încălcarea consemnului. Accidentul s-a produs pe 9 iunie 2010, la baza aeriană din Istres, în sudul ţării.
Cotidianul La Marseillaise scrie că la bordul camionului de transport nuclear se aflau trei militari, doi şoferi şi superiorul lor. Vehiculul, de 33 de tone, s-a răsturnat într-un viraj, din cauza vitezei, încercând să evite un soldat care făcea jogging în incinta bazei. Trei militari au fost răniţi, unul dintre ei a petrecând şase luni la pat, cu două fracturi cervicale.
Anchetatorii au constatat că şoferul a mers cu viteză excesivă pe mai multe porţiuni din traseu, gonind cu până la 150 de km pe oră, în condiţiile în care, teoretic, motorul poate rula cu maximum 80 de km pe oră, cu excepţia situaţiilor de urgenţă. În plus, camionul avea şi probleme tehnice.  
Grav este însă faptul că şoferul nu avea calificarea necesară să conducă acest camion şi că armata i-a eliberat brevetul necesar „prin echivalare”, la două săptămâni după accident, cu efect retroactiv, de la 1 martie 2010. În plus, armata a înfiinţat în mod oficial „Escadronul de Transport de Materiale Specializate”, implicat în acest accident, abia pe 7 aprilie 2011, adăugându-l listei unităţilor militare ale căror misiuni necesită, din motive de securitate, respectarea anonimatului personalului.
Bernard Dupraz, Delegatul pentru Securitate Nucleară şi Radioprotecţia Activităţilor şi Instalaţiilor din Apărare, a recunoscut că acest caz evidenţiază „lucruri inacceptabile”.