Francezii de la Engie sunt interesați să cumpere o firmă de distribuție de energie electrică în România. Cine ar putea vinde

Engie, unul dintre marii furnizori și distribuitori de gaze din România, dar care se dezvoltă și pe zona de producție energie electrică din surse regenerabile și pe furnizare, este interesaată să cumpere o firmă de distribuție de energie electrică în România, dacă se va ivi această posibilitate.
Mihai Nicuţ - vin, 06 sept. 2024, 11:02
Francezii de la Engie sunt interesați să cumpere o firmă de distribuție de energie electrică în România. Cine ar putea vinde

Oficialii Engie România au inaugurat acum câteva zile parcul fotovoltaic din localitatea brăileană Gemenele, unde au și un parc fotovoltaic operațional de 11 ani, ajungând astfel să opereze cel mai mare parc hibrid din România, ocazie cu care l-am întrebat pe CEO-ul companiei, Nicolas Richard, dacă grupul, care se dezvoltă pe zona de producție de energie electrică, este interesat să preia și o firmă de distribuție de energie electrică din România.

Iată ce ne-a declarat CEO-ul Engie:

Este clar că noi în Romania suntem cunoscuti ca jucători din domeniul gazelor naturale. Am investit în 2005 in Distrigaz, care era cunoscut ca distribuitor și furnizor de gaze. Între timp, ne-am dezvoltat enorm de mult, inclusiv în zona de energii regenerabile și o sa continuăm. Ne-am dezvoltat și business-ul traditional pe care îl aveam din 2005, cel de distribuție și de furnizare, am dublat numarul de km de rețea, am modernizat 70% din rețeaua achizițonată.

Pe partea de furnizare avem mai mult de 2,4 milioane de clienți pentru gaze naturale și energie electrică, avem 800.000 care au optat pentru servicii și solutii energetice, atît din segmentul rezidențial, cât și industrial, cărora încercăm să le optimizăm consumul.

La nivel global raspunsul este da, pentru că, la nivel de grup, noi credem în alianța dintre molecula de gaz și electron, astfel că este firesc să vedem dacă putem investi și în România in rețele de electricitate și de a identifica oportunități. Iar dacă și cadrul de reglementare permite investitia, sigur că vom explora.

Romania este o țară importantă pentru ENGIE și atunci încercăm să avem exact aceleasi strategii ca grupul și noi o să continuăm să investim în gaz, din ce în ce mai verde, credem în potențialul României, dacă vorbim despre biometan.

Credem in zona de energie electrică. Pe parte de producție, de furnizare, și, de ce nu, pe partea de distribuție, dacă apar oportunități”.

L-am întrebat pe oficialul Engie despre potențialul interes pe zona de distribuție în condițiile în care grupul australian Macquarie, care odată cu achiziția afacerilor CEZ din România a devenit unul dintre jucătorii importanți pe piață, pare că are o strategie de a dezinvesti în România.

Macquarie, care este un uriaș fond de investiții global, a cumpărat acum trei ani toate afacerile CEZ din România: capacitățile de producție în energie regenerabilă (inclusiv parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian terestru din Europa), firma de furizare CEZ România, cu circa 1,4 milioane de clienți, și una dintre cele opt firme de distribuție a energiei din țară, Distribuție Energie Oltenia. Tranzacția a fost de 1,1 miliarde de euro.

La finalul anului trecut, Macquarie a vândut fima de furnizare – era o tranzacție așteptată de piață – iar în final cumpărător a fost Premier Energy, care s-a calificat chiar în fața celor de la Engie, care au dorit și ei să cumpere. Apoi, acum o lună, într-o tranzacție care a suprins pe toată lumea, Macquarie a vândut tot portofoliul de regenerabile din România (629 MW) grecilor de la PPC, într-o tranzacție de circa 700 de milioane de euro.

Așadar, în momentul de față Macquarie mai are doar distribuția de energie electrică din zona Olteniei din tot portofoliul cumpărat de la CEZ acum trei ani. Nu se știe dacă o va păstra sau o va vinde.

Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de peste 2 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 211 MW şi au peste 4.300 de angajaţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Trump scapă de o nouă tentativă de asasinat
Trump scapă de o nouă tentativă de asasinat
Poliţia federală americană FBI a anunţat duminică după-amiază că investighează "o presupusă tentativă de asasinat" care l-a vizat din nou pe Donald Trump, candidatul republican fiind "în......
Importurile de gaze au crescut cu aproape 5,9% în primele şapte luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,3%
Importurile de gaze au crescut cu aproape 5,9% în primele şapte luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,3%
România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,013 milioane tone echivalent ...
Primetime Emmy 2024: Serialele TV „Shogun” şi „Hacks” au câştigat principalele trofee
Primetime Emmy 2024: Serialele TV „Shogun” şi „Hacks” au câştigat principalele trofee
Producţiile TV "Shogun" - care a obţinut un număr record de 18 premii - şi "Hacks" au câştigat principalele trofee ...
Cum se înțeleg regenerabilele cu rețeaua electrică: “Pentru un parc solar de 5 MW s-a cerut reconductorarea a 200 km de linie de înaltă tensiune, e de noaptea minții”
Cum se înțeleg regenerabilele cu rețeaua electrică: “Pentru un parc solar de 5 MW s-a cerut reconductorarea a 200 km ...
Reprezentanții industriei regeberabile spun că s-a ajuns la un punct critic în dezvoltarea proiectelor, iar una dintre ...