Francezii de la Filasa vor investi 3 miliarde de euro în proiecte eoliene în România

Grupul francez Filasa are în derulare în România proiecte de producţie a electricităţii în parcuri eoliene de peste 2.000 MW, care ar presupune o investiţie de aproximativ 3 miliarde de euro, şi intenţionează să intre şi pe zona producţiei de energie fotovoltaice, cu proiecte totale de 300 MW.
Economica.net - joi, 30 aug. 2012, 12:24
Francezii de la Filasa vor investi 3 miliarde de euro în proiecte eoliene în România

Filasa a început anul trecut lucrările la primele parcuri eoliene din România, în judeţul Suceava. Proiectele din Suceava totalizează o putere instalată de peste 500 MW, cu o investiţie evaluată iniţial la 780 milioane de euro.

„Între timp, am reevaluat proiectele din Suceava, la aproximativ 1 miliard de euro”, a declarat joi directorul general al Filasa, Bernard Esquirol, la începerea lucrărilor la proiectele din judeţul Brăila.

Investiţia de 3 miliarde euro este comparabilă cu costul de 4 miliarde euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, care ar urma să aibă o putere totală de 1.400 MW. În România funcţionează în prezent centrale eoliene de aproape 1.400 MW, echivalentul puterii instalate a celor două reactoare nucleare funcţionale de la centrala de la Cernavodă.

Filasa a preluat la începutul acestui an trei proiecte eoliene în judeţul Brăila, cu o capacitate de 400 MW, iar în prezent intenţionează să dezvolte zece parcuri eoliene în judeţele Brăila şi Buzău, cu o putere totală de 897 MW.

Investiţia în parcurile din Brăila şi Buzău este estimată la 1,35 miliarde de euro.

„Sperăm să obţinem toate autorizaţiile până anul viitor. (…) Ne vom recupera investiţia din Brăila şi Buzau în cinci ani”, a adăugat Esquirol.

De asemenea, Filasa are alte proiecte de parcuri eoliene în judeţul Caraş-Severin, cu o putere instalată de aproape 700 MW.

Potrivit lui Esquirol, proiectele eoliene din România ale companiei franceze sunt puţin întârziate din cauza schimbării furnizorului de turbine, compania daneză Vestas.

„Suntem în discuţii cu alţi furnizori de turbine, respectiv Siemens şi Alstom. (…) Toate turbinele eoliene din România vor produce la capacitate maximă în 2017”, a adăugat Esquirol.

El a arătat că finanţarea investiţiilor va fi asigurată alături de un fond de investiţii, fără să precizez numele acestuia, împreună cu care va opera parcurile eoliene.

Pe lângă proiectele de producţie a energiei în centrale eoliene, Filasa vizează şi investiţii în parcuri de producţie a energiei fotovoltaice, cu o capacitate de 300 MW. Panourile solare care ar compune aceste parcuri fotovoltaice ar acoperi o suprafaţă de 1.200 de hectare.

Potrivit datelor Institului Naţional de Statistică, în primele şase luni ale anului în curs producţia totală de electricitate la nivel naţional a fost de 30,4 TWh, asigurată în proporţie de 4% de centralele eoliene, care au generat 1,2 TWh de electricitate.

În 2011 centralele eoliene au asigurat 1,4% din producţia de electricitate, respectiv 0,9 TWh, în timp ce la nivel naţional producţia fost de 60,2 TWh.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...