UPDATE – Francezul Thierry Breton îşi anunţă demisia din postul de comisar european

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, francezul Thierry Breton, a anunţat luni că demisionează din executivul comunitar şi a publicat pe platforma X o fotografie a scrisorii sale de demisie adresate preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Reuters. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat demisia comisarului european pentru piaţa internă şi servicii, francezul Thierry Breton, şi i-a "mulţumit pentru munca sa", a declarat luni, la Bruxelles, o purtătoare de cuvânt, informează AFP.
AGERPRES - lun, 16 sept. 2024, 11:30
UPDATE - Francezul Thierry Breton îşi anunţă demisia din postul de comisar european

Breton, în vârstă de 69 de ani, propus iniţial de guvernul ţării sale să continue în Comisia Europeană, a declarat că îşi dă demisia după ce a presupus că nu va face parte din viitorul executiv al UE, pentru că, potrivit acestuia, preşedinta Comisiei Europene a făcut presiuni asupra preşedintelui francez Emmanuel Macron să numească un alt candidat, iar acesta din urmă a acceptat, scrie Agerpres.

Breton a amintit că, la 24 iulie, Von der Leyen le-a scris ţărilor membre cerându-le să nominalizeze candidaţi pentru noul Colegiu Comisarilor din perioada 2024-2029, specificând că statele membre care intenţionează să numească acelaşi comisar în noua comisie nu sunt obligate să nominalizeze doi candidaţi, un bărbat şi o femeie.

„La 25 iulie, preşedintele Emmanuel Macron m-a desemnat pe mine drept candidatul oficial al Franţei pentru un al doilea mandat în Colegiul Comisarilor, după cum anunţase deja public în marginea Consiliului European din 28 iulie”, a scris Breton în scrisoarea sa de demisie, redactată în limba engleză.

Cu toate acestea, potrivit lui Breton, Von der Leyen a cerut Franţei să-i retragă nominalizarea.

„Cu câteva zile în urmă, pe ultima sută de metri a negocierilor privind componenţa viitorului Colegiu, aţi cerut Franţei să-mi retragă numele din motive personale pe care în niciun moment nu le-aţi discutat direct cu mine şi aţi oferit, ca un compromis politic, un portofoliu presupus mai influent pentru Franţa în viitorul Colegiu. Vi se va propune acum un candidat diferit”, a continuat Breton.

Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii a apreciat că, în ultimii cinci ani, s-a străduit fără încetare să susţină şi să promoveze binele comun european, mai presus de interesele naţionale şi de partid.

„A fost o onoare. Cu toate acestea, în lumina acestor ultime evoluţii – încă o dovadă a unei guvernanţe îndoielnice – trebuie să concluzionez că nu-mi mai pot exercita atribuţiile în Colegiu. Prin urmare, demisionez imediat din funcţia mea de comisar european”, a încheiat Thierry Breton.

În actualul executiv comunitar, Breton s-a ocupat de domenii precum digitalizarea, industria, apărarea sau spaţiul.

Politicianul liberal francez a avut o relaţie tensionată cu Von der Leyen. Acest lucru a devenit şi mai evident atunci când, înainte de alegerile pentru Parlamentul European, Breton a atras atenţia public, pe reţelele de socializare, cu privire la puţinul sprijin de care se bucura politiciana germană creştin-democrată în rândul propriei sale familii politice, Partidul Popular European, atunci când s-a pus problema ca ea să candideze pentru un nou mandat la şefia executivului european.

Anunţul lui Breton vine în momentul în care Von der Leyen îşi finalizează lista de comisari, după alegerilor europene din această vară. Fiecare stat membru al UE va avea câte un loc la masa Comisiei, deşi ponderea şi importanţa lor politică variază foarte mult în funcţie de portofoliu, notează Reuters.

Agenţia de presă britanică menţionează că preşedinţia franceză şi biroul lui von der Leyen nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.

Von der Leyen acceptă demisia lui Breton şi îi ”mulţumeşte pentru munca sa”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat demisia comisarului european pentru piaţa internă şi servicii, francezul Thierry Breton, şi i-a „mulţumit pentru munca sa”, a declarat luni, la Bruxelles, o purtătoare de cuvânt, informează AFP.

Breton, în vârstă de 69 de ani, propus iniţial de guvernul ţării sale să continue în Comisia Europeană, a declarat că îşi dă demisia după ce a presupus că nu va face parte din viitorul executiv al UE, pentru că, potrivit acestuia, preşedinta Comisiei Europene a făcut presiuni asupra preşedintelui francez Emmanuel Macron să numească un alt candidat, iar acesta din urmă a acceptat.

Preşedintele Emmanuel Macron a propus între timp un nou candidat din partea Franţei, pe ministrul demisionar al afacerilor externe Stéphane Séjourné.

Reuters relatează că executivul european a refuzat să comenteze decizia comisarului Breton de a demisiona.

Un purtător de cuvânt al Comisiei le-a declarat reporterilor că Von der Leyen încă „spera” să poată prezenta marţi componenţa noului executiv european.

Te-ar mai putea interesa și
„Autostrada Ford Otosan – DEx12”: Săptămâna viitoare vrem să deschidem circulația pe toți cei 17,7 km ai tronsonului 1 – șeful CNAIR
„Autostrada Ford Otosan – DEx12”: Săptămâna viitoare vrem să deschidem circulația pe toți cei 17,7 ...
Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) - cunoscut cu "Autostrada Ford Otosan"- va fi dat în trafic săpămâna viitoare, potrivit lui Cristian Pistol, directorul general al......
Emerald Resort din Ravda: O bijuterie a luxului și a vieții pe litoral în Bulgaria
Emerald Resort din Ravda: O bijuterie a luxului și a vieții pe litoral în Bulgaria
Amplasat de-a lungul coastei Mării Negre, Emerald Resort din Ravda este o destinație balneară excelentă, care a câștigat ...
ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă
ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat joi în consultare publică ...
Rolul crucial ale gazelor naturale în dezvoltarea industriei depinde de stabilitatea reglementării
Rolul crucial ale gazelor naturale în dezvoltarea industriei depinde de stabilitatea reglementării
România are nevoie stringentă de creșterea capacității sale instituționale pentru a putea facilita și administra punerea ...