Francois Bloch, CEO BRD: Rentabilitatea sistemului bancar va rămâne solidă și în 2022, dar va depinde de modul în care va evolua economia

27 12. 2021
Francois BLOCH

„În contextul inflaționist pe care îl cunoaștem, economia românească va trebui să evolueze, pentru o vreme, într-un mediu de dobânzi mai ridicate. În rest, sistemul bancar va rămâne la fel de solid și cu o rentabilitate care va depinde de modul în care va evolua economia în anul 2022. În acest moment nu avem cunoștință despre eventuale noi inițiative legislative care să vizeze în mod special sistemul bancar”, a declarat Francois Bloch pentru Economica.net.

Despre evoluția creditelor şi a preţurilor pe piaţa imobiliară de anul viitor, preşedintele BRD a declarat că se aşteaptă ca cererea românilor pentru creditele imobiliare să nu scadă anul viitor. „România are în continuare o nevoie importantă și încă neacoperită de spațiu locativ de calitate. Potrivit Eurostat, cel mai ridicat procent din populație care trăiește în locuințe supraaglomerate, printre membrii UE, îl are România. De aceea, luând în considerare și apetența românilor pentru deținerea în proprietate a locuinței, este de așteptat ca cererea pentru aceste credite să nu scadă în 2022. Ea va fi acoperită fie cu produsul Noua Casă, care beneficiază de garanția statului, fie cu produsele de credit imobiliar oferite de bănci, care pot completa cu succes programul garantat de stat”.

În sectorul bancar românesc au început să apară modificări radicale în ceea ce priveşte strategia lor de a face banking de acum încolo. Dacă ING Bank de exemplu şi-a închis casieriile pentru public de mai bine de doi ani, Raiffeisen Bank a anunţat că de anul viitor renunţă la rândul său la operaţiunile cu cash, digitalizând toate procedurile de încasări şi plăţi ale clienţilor săi. Mai multe bănci îşi reduc treptat numărul sucursalelor în general şi pe al casieriilor în special.

Întrebat despre aceste tendinţe, Francois Bloch a spus că „în industria bancară, tendințele precum digitalizarea vor fi confirmate anul viitor, cu o gamă mai largă de servicii accesibile online și, cel mai probabil, cu noi evoluții în zona open banking”. De asemenea, sustenabilitatea este o tendință care va deveni mai vizibilă anul viitor în materie de acțiuni concrete, în special în ceea ce privește tranziția energetică și problemele de mediu.

„În ceea ce ne privește, vom continua în 2022 principalele noastre proiecte. Digitalizarea va avea un loc aparte, vom continua dezvoltarea soluțiilor digitale pentru clienții retail și corporate și ne vom concentra în continuare pe îmbunătățirea calității serviciilor, precum și pe aducerea în piață a unor noi produse conforme cu standardele ESG”, a spus preşedintele BRD.

Conform site-ului băncii, BRD – Groupe Société Générale operează o reţea de 525 de unități. BRD ocupă o poziţie importantă pe piaţa românească a cardurilor, cu aproximativ 2,3 milioane de carduri şi o reţea de acceptare de peste 3.000 de POS-uri și aproape 1.400 de ATM-uri. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii septembrie 2021, de 66,6 miliarde de lei. BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Societatea are 133.000 de angajaţi în 61 de ţări şi 30 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, asigurări şi servicii financiare pentru companii.