În septembrie 2011, Banca Elveţiei a decis să fixeze o rată de schimb de 1,20 franci elveţieni pentru un euro şi a indicat că va achiziţiona masiv euro, fără a ţine seama de riscul de a deţine această valută.
‘Aşa cum am spus şi în declaraţiile anterioare, francul elveţian încă este supraevaluat la un curs de 1,20 pentru un euro. Economia încă este afectată, dar nu suferă din cauza unei rate de schimb mai ridicate’, a apreciat Moser. Acesta a adăugat că nu se aşteaptă ca Elveţia să intre în recesiune, deşi estimează o redresare lentă a economiei.
‘În scenariul nostru de bază, nu vedem o recesiune chiar dacă perspectiva economiei mondiale s-a înrăutăţit din nou şi această evoluţie afectează Elveţia’, a explicat oficialul SNB.
Economia Elveţiei s-a contractat neaşteptat în trimestrul doi al acestui an, deoarece criza din zona euro a redus cererea de bunuri şi servicii din această ţară.
La şedinţa de politică monetară din septembrie Banca Centrală a Elveţiei a redus estimările de creştere a economiei în 2012 de la 1,5 la 1%. De asemenea, aşa cum se aşteptau analiştii, Banca Naţionala a Elveţiei a decis să menţină un interval de 0-0,25% pentru rata dobânzii LIBOR la 3 luni pentru francul elveţian.
În condiţiile în care francul elveţian este văzut ca o valoare de refugiu pentru investitorii îngrijoraţi de posibilitatea dezmembrării zonei euro, Banca Naţională a Elveţiei este presată să intervină pe piaţă pentru a opri aprecierea francului. Rezervele valutare ale SNB au atins recent o valoare record, semn că factorii de decizie şi-au sporit achiziţiile de euro.