Franklin Templeton a generat randamente anuale compuse de 20,29%, în lei, de la listarea Fondului Proprietatea la BVB

13 02. 2024
franklin_templeton

„În calitate de Administrator al Fondului Proprietatea în ultimii 14 ani, Franklin Templeton s-a concentrat în totalitate pe deblocarea şi generarea de valoare semnificativă pentru toţi acţionarii Fondului. Acesta continuă să fie obiectivul nostru principal, în cadrul parametrilor mandatului nostru, aşa cum a fost aprobat de acţionarii Fondului Proprietatea. De când a preluat mandatul de administrare al Fondului în anul 2011, Franklin Templeton a obţinut rezultate remarcabile pentru acţionarii Fondului Proprietatea”, precizează sursa citată de scrie Agerpres.

Astfel, Franklin Templeton a generat randamente anuale compuse de 20,29% în lei (şi 16,9% în dolari) pentru acţionari, de la listarea Fondului la BVB. Acest lucru se poate compara în mod favorabil cu mulţi indici bursieri.

Totodată, Franklin Templeton a distribuit peste 28,5 miliarde lei (6,9 miliarde dolari ) acţionarilor săi printr-o combinaţie de dividende, răscumpărări de acţiuni şi oferte publice de cumpărare, de la înfiinţarea Fondului.

Pe de altă parte, Franklin Templeton a finalizat 14 programe de răscumpărare de acţiuni în valoare de 10.319,5 milioane lei şi a propus acţionarilor începerea celui de-al 15-lea program de răscumpărare .

Prin administrarea Fondului Proprietatea în această perioadă, Franklin Templeton a creat o valoare adăugată suplimentară pentru România ca destinaţie de investiţii, ceea ce, la rândul său, a contribuit la creşterea valorii pentru acţionarii Fondului.

„Acest lucru include: listarea cu succes a participaţiei Fondului în Hidroelectrica în iulie 2023 (10,5 miliarde lei), care a fost cea mai mare listare din România până în prezent şi una dintre cele mai mari listări din Europa de Est; atragerea a peste 1,5 miliarde dolari în materie de investiţii în portofoliu străin în România începând cu 2011; executarea a 35 de tranzacţii private şi 14 exit-uri complete prin intermediul pieţei de capital, cu o valoare cumulată de peste 19,8 miliarde lei (4,3 miliarde dolari); creşterea semnificativă a vizibilităţii Fondului, a României şi a pieţei locale în rândul investitorilor internaţionali globali, prin organizarea a 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferinţe şi peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip „Zilele Investitorilor” şi conferinţe începând din 2011″, se mai precizează în comunicat.