Franklin Templeton critică numirea în CA Electrica Distribuţie Muntenia Nord a doi membri de partid
„Franklin Templeton Investment Management Limited UK sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Manager de Fond al Fondul Proprietatea îşi exprimă profunda dezamăgire cu privire la modalitatea în care FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord a finalizat procesul de selecţie pentru noii membri ai Consiliului de Administraţie, pe baza cerinţelor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat. De asemenea, Managerul de Fond este dezamăgit de modalitatea în care Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii blochează procesul de selecţie al unui Consiliu independent şi decide să nu prelungească mandatul candidatului recomandat de Fondul Proprietatea în cazul CN Aeroporturi Bucureşti”, se arată într-un comunicat remis joi de Franklin Templeton.
Administratorul Fondului susţine că Electrica Distribuţie Muntenia Nord, companie controlată de stat, a desemnat trei membri pentru Consiliul de Administraţie care nu s-au clasat în topul candidaţilor rezultat în urma evaluării efectuate atât de către consultantul independent de resurse umane implicat în procesul de selecţie, cât şi de comitetul pentru nominalizare şi remunerare al companiei. Doi dintre aceştia sunt afiliaţi politic, respectiv Darius Meşca (PSD Ploieşti) şi Aurel Gubandru (PSD Buzău).
Franklin Templeton solicită acţionarului majoritar al distribuitorului de electricitate, Electrica SA şi Ministerului Economiei, să facă publică justificarea pentru numirile care nu ţin cont de clasamentul candidaţilor rezultat din procesul de selecţie.
În cazul Aeroporturi Bucureşti, procesul de selecţie pentru numirea unui nou Consiliu de Administraţie a fost suspendat fără stabilirea unor termene clare pentru finalizarea acestuia, după ce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a primit o listă scurtă de candidaţi de la consultantul de resurse umane, potrivit sursei citate.
Administratorul Fondului Proprietatea arată că Ministerul Transporturilor a decis să prelungească mandatul consiliului interimar, compus în principal din membri cu afiliere politică, dar a lăsat Fondul Proprietatea fără reprezentare în board, în ciuda deţinerii de peste 20% în cadrul Aeroporturi Bucureşti, prelungirea mandatului reprezentantului Fondului, Adrian Cighi, nefiind aprobată.
„Suntem serios îngrijoraţi de implementarea nesatisfăcătoare a dispoziţiilor OUG 109/2011 de către statul român, în pofida angajamentelor luate faţă de instituţiile financiare internaţionale şi în pofida prevederilor unei ordonanţe care este în vigoare în acest moment, şi solicităm Guvernului soluţionarea urgentă a acestei situaţii”, se mai spune în comunicat.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea este o companie de investiţii de tip închis şi a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. Franklin Templeton Investments a preluat rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului în septembrie 2010.