„La Hidroelectrica, dacă ancheta Comisiei Europene va stabili că a fost ajutor de stat, atunci aceşti beneficiari va trebui să dea înapoi toată suma (…) Sunt motivaţi să fie de acord cu noile condiţii ale statului. Urmează alte negocieri şi se va cere o îmbunătăţire a condiţiilor”, a spus Franks.
El a arătat că o parte dintre „băieţii deştepţi” au fost de acord cu renegocierea contractelor, dar mai sunt unii care refuză să semneze în noile condiţii.
Franks a refuzat să dea numele firmelor care nu sunt de acord cu renegocierea contractelor, dar a menţionat că este în interesul acestora să fie de acord cu propunerile făcute de autorităţi, pentru că riscă să aibă pierderi mai mari dacă ancheta CE va stabili că a fost ajutor de stat.
CE a anunţat în aprilie că a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.
Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preţuri sub media pieţei.
Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.