Franks, FMI: Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui să fie modestă
Pentru a-şi respecta angajamentul unui deficit bugetar redus, convenit cu FMI, autorităţile de la Bucureşti trebuie să controleze cu stricteţe cheltuielile bugetare. Ţinând cont de acest lucru – a declarat şeful Delegatiei FMI, Jeffrey Franks – o eventuală majorare a salariilor în sectorul public ar trebui să fie modestă.
Board-ul FMI a aprobat, miercuri, cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu România şi a pus la dipoziţie o nouă tranşă, de 505 milioane euro.
Preşedintele Traian Băsescu, a arătat, recent, la B1 TV, că reîntregirea salariilor bugetarilor se poate realiza începând cu luna iunie a acestui an, în condiţiile menţinerii ţintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, şi ajustării cheltuielilor materiale şi a banilor care mergeau pentru campania electorală.
Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că analizează mai multe scenarii pentru creşterea veniturilor populaţiei, inclusiv combinarea unei creşteri salariale cu o reducere a CAS, însă acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru.
O creştere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de două miliarde de lei, a spus Bogdan Drăgoi.
De asemenea, acesta a declarat că impactul unei eventuale scăderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.
Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.