„Nu văd niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne aşteptăm ca acordul să continue”, a afirmat Franks, citat de Mediafax.
Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au încheiat duminică cea de-a patra misiune de evaluare a acordului preventiv cu România şi au recomandat eliberarea unei noi tranşe, de aproximativ 500 milioane euro.
Franks a afirmat duminică, la conferinţa de presă de la sfârşitul misiunii, că se aşteaptă ca orice nou guvern, înainte sau după alegeri, va continua să aplice reformele convenite în cadrul acordului cu insituţiile financiare internaţionale.
„În discuţiile cu partidele de opoziţie au avut câteva idei foarte bune. Nu există niciun monopol asupra ideilor bune. Am aşteptări foarte bune ca politicienii responsabili şi toate partidele să înţeleagă pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de guvernu nu ar trebui să ducă la schimbarea politicilor care asigură stabilitatea economcă câştigată în ultimii ani”, a spus Franks duminică, întrebat dacă apropierea alegerilor şi presiunile protestelor ar putea pune în pericol încheierea cu succes a acestui acord.
Franks a evitat un răspuns direct şi când a fost întrebat dacă ar fi oportună o schimbare de Guvern în aceste momente. „Nu este treaba nostră să comentăm un alt guvern. Toate partidele sunt conştiente, iar eu mă aştept ca orice schimbare de guvern să nu ducă la ieşirea din program”, a afirmat oficialul FMI.
El a precizat că în calitate de funcţionar al FMI nu poate avea opinii politicie şi că trebuie să lucreze cu orice guvern, înainte sau după alegeri. „Ne aşteptăm ca orice guvern vine să avem un partener bun de discuţii”, a mai spus Franks.