Frans Timmermans: Cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei este poporul român
„Lupta noastră pentru statul de drept şi pentru drepturile omului nu este una pe care o ducem pentru noi. Credem că fiecare cetăţean european, indiferent unde locuieşte, merită un stat de drept”, a declarat Timmermans, precizând că aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în ultimii 10 ani, a dus la realizări în România.
El a vorbit şi despre schimbările din domeniul justiţiei de la începutul anului care „au dat emoţii” oficialilor de la Bruxelles.
„Am avut emoţii în urmă cu câteva luni, când am avut impresia că întregul proces va fi oprit sau va fi schimbată direcţia. Am avut întâlniri constructive cu premierul Grindeanu. Sunt convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei este poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta este lupta corectă. Oamenii îşi doresc ca această luptă să continue. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări şi după ce procesul MCV va fi încheiat, lupta anticorupţie va fi continuată de fapt de poporul român. Acesta este cea mai bună garanţie că procesul va continua şi după ce va fi încheiat MCV (…) Românii fac acest lucru nu pentru că aşa le spune Bruxelles-ul, ci poporul îşi doreşte acest lucru, pentru el „, a mai spus Timmermans, adăugând că unele dintre aceste realizări nu păreau posibile în urmă cu zece ani.
„Acum suntem pe ultima sută de metri a acestui lung marathon”, a punctat oficialul de la Bruxelles.
El a ţinut să sublinieze că românii sunt cei care doresc ca lupta anticorupţie să continue. Totodată el a afirmat că are „încredere deplină” în planul Guvernului României şi în proiectele ministrului Justiţiei.
În ceea ce priveşte încheierea monitorizării europene pe justiţie, Timmermans a spus că nu va da un termen, precizînd că direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor.
„Nu dau niciodată termene. Programul Guvernului este foarte clar şi totul depinde de consultările publice, de interogarea tuturor celor implicaţi şi de votul din Parlament. Direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor. Parlamentul este suveran, dar aş cere Parlamentului să susţină Guvernul în demersurile sale şi să nu aleagă o altă cale”, a arătat prim-vicepreşedintele Timmermans.
El a subliniat că „acestea sunt ultimele recomandări”. „Nu le vom schimba, nu vom adăuga altele”, a punctat oficialul.
„Sper că acest Guvern va avea susţinere puternică din partea Parlamentului, pentru a îndeplini acest scop, şi susţinere din partea societăţii române, pentru că odată ce va atinge acest scop va ajunge într-un punct ireversibil”, a conchis Timmermans.