Franţa a fost retrogradată de Moody’s
Perspectiva atribuită calificativului Franţei a fost îmbunătăţită, de la negativă la stabilă.
‘Creşterea lentă şi dificultăţile politice şi instituţionale în implementarea reformelor fac puţin probabilă o reducere a nivelului ridicat al datoriei guvernamentale în următorii ani. Actuala redresare a economiei franceze s-a dovedit deja semnificativ a fi mai lentă şi agenţia crede că tendinţa va continua’, se arată în raportul Moody’s.
Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a declarat după anunţul Moody’s că recentele date economice şi bugetare arată capacitatea Guvernului de a redresa economia şi de a continua implementarea reformelor.
Deficitul bugetar ar urma să se situeze la 3,8% din PIB în 2015, la 3,3% din PIB în 2016 şi sub 3% din PIB în 2017. Cheltuielile guvernamentale vor scădea la 55,1% din PIB anul viitor şi la 56,4% din PIB în 2017, de la 55,8% din PIB anul acesta, a anunţat ministrul francez de Finanţe.
Luna aceasta, preşedintele Francois Hollande a declarat că economia Franţei se redresează şi avansul în acest an ar putea fi mai ridicat decât se estima oficial, respectiv 1%, dar nu suficient de puternic pentru a rezolva problema şomajului, scrie Agerpres.
Şeful statului a confirmat că în bugetul pe 2016 vor fi luate în calcul reduceri de taxe pentru gospodării de peste două miliarde de euro (2,23 miliarde de dolari).
Economia franceză a înregistrat o creştere zero în trimestrul doi din 2015, dar avansul din primele trei luni a fost revizuit în sus, arată datele publicate luna trecută de Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee).
În perioada ianuarie-martie 2015, comparativ cu primul trimestru din 2014, a doua economie europeană a înregistrat un avans de 0,7%.
Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Franţei de 1% în 2015, după un avans de doar 0,2% anul trecut.