Franţa a ratat ţinta de deficit bugetar pentru 2023
„Din cauza unor venituri din taxe mai mici în 2023, vom fi semnificativ peste ţinta de 4,9% din PIB. Aceste tăieri de cheltuieli în valoare de 10 miliarde de euro nu sunt o chestiune care vizează diminuarea unor costuri ci o frână de urgenţă”, a declarat Bruno Le Maire, făcând referire la pachetul de tăieri de cheltuieli, în valoare de 10 miliarde de euro, anunţat luna trecută, scrie Agerpres.
Le Maire nu a oferit o cifră concretă cu privire la cât de mare va fi deficitul bugetar final pentru anul 2023.
În data de 18 februarie, acelaşi Bruno Le Maire spunea că Guvernul de la Paris se va asigura că Franţa rămâne pe o traiectorie care să îi permită atingerea obiectivului vizând reducerea deficitului bugetar în 2024 până la 4,4% din PIB.
Le Maire a precizat că, dacă pachetul vizând reducerea cheltuielilor cu 10 miliarde de euro nu va fi suficient, Guvernul de la Paris va revizui bugetul pe 2024 la vară şi, totodată, a confirmat că bugetul pe 2025 va trebui să includă economii în valoare de cel puţin 12 miliarde de euro.
Ministrul Finanţelor a apreciat că este urgentă reformarea asigurărilor de şomaj, dacă Franţa vrea să ajungă la o ocupare deplină a forţei de muncă, adăugând că ţara are cea mai lungă perioadă de timp în care sunt plătite ajutoare de şomaj din rândul ţărilor dezvoltate, care sunt acordate în Franţa timp de 18 luni.
Le Maire a reiterat că Guvernul francez rămâne în continuare angajat să reducă deficitul bugetar până sub pragul de 3% din PIB în anul 2027. „Haideţi să mergem mai departe şi să ţintim spre un echilibru al finanţelor publice, o situaţie pe care nu am mai avut-o după 1974”, a spus Le Maire. Acesta a adăugat că guvernul nu va majora taxele, în pofida noilor măsuri de sprijin pentru fermierii francezi, în valoare de sute de milioane de euro, pe care preşedintele Emmanuel Macron le-a anunţat pentru a calma protestele fermierilor.
Întrebat care este părerea sa despre problemele cu care se confruntă grupul de utilităţi EDF în programul său de construcţie de noi centrale nucleare, Le Maire a spus că „EDF trebuie să înveţe să îşi menţină costurile şi calendarul lucrărilor” pentru cele şase noi reactoare nucleare pe care Franţa are de gând să le construiască. Ministrul Finanţelor a precizat că intenţionează să participe la următoarea reuniune a comitetului executiv de la EDF, care va avea a loc la finele lunii martie, pentru a se asigura că acest mesaj este înţeles de conducerea companiei de stat.