Franţa, al treilea investitor in Ungaria

Franța este cel de-al treilea investitor străin în Ungaria. Investițiile sale au atins recent cifra record de 10 miliarde euro, ceea ce echivalează cu aproape 10% din produsul intern al țării. Evenimentul a ocazionat publicarea unui volum festiv de către Camera franco-ungară de comerț și industrie cu concursul Ambasadei Franței din Budapesta.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 06:50
Franţa, al treilea investitor in Ungaria

În volum putem citi o seamă întreagă de informații interesante despre prezența ecomică franceză în Ungaria. Pornind de la constatarea că Franța a contribuit încă din 1989 la construirea economiei de piață prin implantarea masivă a unor companii de prestigiu, ca de exemolu, EDF, GDF Suez, Sanofi, volumul menționează că pe piața ungară activează în prezent 336 de companii franceze cu un efectiv de 52 000 de angajați .

Dintre cei 25 de mari investitori străini în Unfgaria se găsesc cinci firme franceze: Groupama, EDF, Sanofi, Auchan și GDF Suez. Cea mai mare cifră de afaceri au realizat-o companiile din industrie, iar cei mai mulți angajați se află în sectorul serviciilor și comerțului. Forța de muncă angajată de firmele funcționând cu capital francez este în proporție de 99,8 formată din maghiari.

Companiile franceze sunt active și în promovarea valorilor sociale și ecologice, fiind semnatare ale Chartei Sănătății și Chartei Mediului Înconjurător, ambele născute la inițiativa Camerei franco-ungare de comerț și industrie. În volum se remarcă de asemenea și faptul că în ciuda conjuncturii economice defavorabile investițiile franceze continuă în Ungaria și după atingerea cifrei record de 10 miliarde de euro, în acest sens amintindu-se investițiile în curs ale companiilor Michelin, Lafarge și Bonduelle.

Se pare că apariția volumului este legată și de conflictele provocate în relațiile economice ungaro-franceze de politica „neortodoxă” a guvernului Orban: renaționalizarea forțată a filialei companiei Suez Environement de către orașul Pécs din sudul țării sau eliminarea de pe piața ungară prin impozite și reglementări prohibitive a companiilor franceze de cafeteria și înlocuirea lor firme de stat. Companiile franceze în ambele cazuri au intentat procese în justiție. Totodată recent două companii franceze – Bricostore și Cora – și-au lichidat pozițiile și s-au retras definitiv din Ungaria, foarte probabil din cauza supra-taxelor aplicate de guvernul Orban.

În orice caz, lansarea volumului a fost și o ocazie pentru ambasadorul Franței, Roland Galharague să se exprime fără menajamente atunci când a reamintit asistenței că potrivit Comisiei Europene guvernul ungar a impozitat în mod nejustificat și disproporționat firmele franceze de cafeteria, încălcând directiva pentru servicii a Uniunii Europene.

Iar președintele Camerei franco-ungare de cormerț și industrie, Antoine Guego a afirmat: Ungaria are dreptul suveran să își reglementeze propria economie, dar trebuie să respecte concomitent și dreptul comunitar. El a deplâns impredictibilitatea și imposibilitatea de proiectare pe termen lung actualmente caracteristice mediului de afaceri din Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă taxă în facturile la gaze și în prețul carburanților. Cât vom plăti în plus
Nouă taxă în facturile la gaze și în prețul carburanților. Cât vom plăti în plus
Începând din 2027 se va impune taxă pe carbon și pe combustibilii auto și pe gazele naturale consumate în gospodării. Asta înseamnă, la prețurile de acum, 40 de lei în plus la o factură......
Experți de top ai spitalelor MEMORIAL din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Experți de top ai spitalelor MEMORIAL din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Experți în sănătatea pediatrică de renume internațional, cu performanțe remarcabile la spitalele Memorial din Turcia, ...
Binance: intrări nete de 5 miliarde de dolari în noiembrie, pe fondul creșterii cererii de criptomonede
Binance: intrări nete de 5 miliarde de dolari în noiembrie, pe fondul creșterii cererii de criptomonede
Binance, cel mai important ecosistem blockchain din lume și cea mai mare platformă de schimb de criptomonede ca volum de ...
Dental Elite a deschis o clinică dentară în Bucureşti, în care a investit 500.000 euro
Dental Elite a deschis o clinică dentară în Bucureşti, în care a investit 500.000 euro
Dental Elite a deschis cea de-a patra clinică dentară din rețea. Aceasta e situată în Bucureşti şi a implicat o investiție ...