Franţa anunţă că va depăşi ţinta de deficit pentru acest an. Germania critică derapajul

Economica.net
13 03. 2013
franta_1_41659800

Hollande a declarat că deficitul bugetar al Franţei va fi de 3,7% din PIB în acest an, în timp ce guvernul s-a angajat să reducă indicatorul la 3% din PIB, plafonul recomandat de legislaţia UE.

„Deficitul va fi probabil de 3,7% în 2013, însă vom încerca să îl reducem”, a spus liderul de la Paris.

Declaraţiile preşedintelui francez reprezintă un semnal că guvernul de la Paris nu este pregătit să adopte noi măsuri pentru a asigura atingerea ţintie de 3% din PIB în acest an, de teama unor noi efecte negative asupra economiei, aflată deja în stagnare, cu un şomaj de peste 10%.

Derapajul Franţei a fost criticat imediat de Germania, unde ministrul Finanţelor Wolfgang Schaeuble va prezenta miercuri proiectul de buget pentru anul 2014, cu deficit structural zero şi un necesar foarte redus de finanţare.

Preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat că reformele din Franţa dau impresia că s-au împotmolit, iar guvernul caută deja indulgenţă în privinţa ţintelor de deficit convenite la nivelul zonei euro.

„În special în ţările mari, este important să se transmită un semnal că noile angajamente sunt luate în serios”, a afirmat oficialul german.

Guvernul francez a anunţat anterior că va încerca să crească economiile realizate în acest an cu 5 miliarde euro, pe lângă reducerile de cheltuieli de 10 miliarde euro promise partenerilor europeni, completate de creşteri ale veniturilor fiscale cu 20 miliarde euro.

Hollande a declarat că va lua „decizii curajoase” în acest an pe mai multe chestiuni cheie, precum reforma sistemului de pensii.

Parisul cere însă Comisiei Europene să amâne termenele pentru ţintele de reducere a deficitului, pentru a nu încetini şi mai mult creşterea economică.

„Strategia economică corectă este să continuăm reducerea deficitului fără a adopta însă vreo măsură care ar putea slăbi creşterea”, a afirmat Hollande.

Weidmann a replicat că ţintele de deficit sunt foarte vizibile, iar statele zonei euro nu trebuie să dea impresia că regulile sunt tratate cu indulgenţă.