Precizările se datorează „veştilor bune” reprezentate de scăderea ratei dobânzii care uşurează povara datoriei şi măsurile noi privesc lupta împotriva fraudei şi optimizarea fiscală, a declarat el.
Totul va avea un efect total de „3,6 până la 3,7 miliarde” de euro asupra deficitului bugetar, a protecţiei sociale şi a colectivităţilor teritoriale.
În ceea ce priveşte deficitul structural, acesta ar trebui să se diminueze şi el cu peste 0,5% din PIB între 2014 şi 2015, a precizat Sapin.
„Principala regulă bugetară pentru anul viitor este să atingem cel puţin sau chiar să depăşim o scădere a deficitului nostru structural de 0,5% din PIB”, a subliniat ministrul francez de finanţe.
Ministrul francez i-a trimis luni o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Jyrki Katainen, obţinută de AFP, în care afirmă că Franţa îşi va menţine „cei doi piloni” ai politicii sale economice: pactul de responsabilitate şi de solidaritate, care prevede reduceri de cotizaţii şi impozite pentru firme, şi efortul de a economisi 21 de miliarde de euro în anul 2015.
Demersul Franţei este „în linie cu cu regulile noastre comune şi flexibilităţile pe care le conţin”, scrie el. „De asemenea, acesta este adaptat la situaţia macroeconomică a zonei euro”, a adăugat ministrul.
Comisia Europeană a solicitat în scris explicaţii de la Franţa asupra motivelor care au determinat-o „să devieze de la obiectivele bugetare fixate de Consiliu” şi a întrebat-o cum intenţionează „să se conformeze obligaţiilor de politică bugetară în 2015, în conformitate cu pactul de stabilitate şi creştere”.