La o zi după publicarea raportului final la care guvernul de la Londra a lucrat timp de doi ani, ce face o analiză a modului în care Marea Britanie consideră că are de suferit din cauza Uniunii Europene în 32 de domenii, de la sănătate şi până la imigraţie, Hammond a precizat că Uniunea Europeană ‘trebuie să se concentreze pe acele domenii unde chiar poate crea valoare adăugată’, iar în cazul altora atribuţiile să fie cedate statelor naţionale. ‘Există multe sectoare în care deciziile se pot lua mai degrabă în statele membre decât la nivel comunitar’, a indicat şeful diplomaţiei britanice, citat de agenţia Reuters.
Premierul Cameron a promis că, dacă va câştiga alegerile legislative de anul viitor, va organiza până în anul 2017 un referendum privind ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană, el dorind ca în acest interval de timp să se renegocieze condiţiile apartenenţei Marii Britanii la blocul comunitar.
Potrivit unui articol publicat de cotidianul The Telegraph, el are în vedere să facă joi un pas în această direcţie cerând Consiliului European renegocierea tratatelor europene, dar demersul său va fi blocat cel puţin de preşedintele francez Francois Hollande, care apreciază că astfel de modificări nu sunt oportune şi se teme că ele ar putea provoca şi în Franţa convocarea unui referendum ce va da apă la moară adepţilor părăsirii UE, cum este Frontul Naţional de extremă-dreapta. Un alt motiv de îngrijorare al Franţei este că se va crea un precedent de care ar putea beneficia şi Germania, care va dori sporirea atribuţiilor zonei euro în sensul impunerii politicii economice interne a statelor ce folosesc moneda comună
‘Preţul păstrării Marii Britanii în Europa devine tot mai ridicat’, iar acum Londra trebuie să ia o decizie, a declarat un responsabil francez citat de publicaţia britanică. ‘Nu vom continua să plătim pentru a menţine Marea Britanie în UE’, a avertizat acest oficial a cărui identitate nu este menţionată în articol.
Totuşi, există posibilitatea ca lui Cameron să i se solicite la Consiliul European din luna iunie – dacă va mai fi premier atunci – să prezinte până în toamnă propuneri concrete de modificare a tratatelor europene. De asemenea, The Telegraph menţionează că surse guvernamentale de la Londra au recunoscut posibilitatea unui compromis prin care Marii Britanii să i se promită că unele solicitări ale ei vor fi avute în vedere atunci se va efectua o revizuire a tratatelor la o dată ulterioară.