Franţa blochează înmatricularea de vehicule compact Mercedes, din cauza gazului de răcire folosit
Modelele Mercedes clasa A şi clasa B şi coupe-ul CLA nu mai pot fi înmatriculate în Franţa întrucât nu respectă reglementările comunitare în domeniul mediului, a anunţat Ministerul Ecologiei, Dezvoltării şi Energiei.
Grupul Daimler intenţionează să conteste în jusţie măsura franceză, despre care consideră că interpretează greşit legislaţia UE.
Decizia Franţei a împiedicat în această lună livrarea a 4.518 vehicule, din care 2.704 au fost deja vândute unor clienţi, potrivit grupului german.
Daimler se află în negocieri de circa un an cu oficialii europeni, în privinţa unui nou agent de răcire, R1234yf, despre care autorităţile de reglementare susţin că îndeplineşte standarde mai stricte referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră.
Producătorul auto german nu a trecut la folosirea acestui gaz refrigerant, argumentând că este posibil să ia foc mai uşor decât agentul folosit în prezent, în cazul unor accidente.
Grupul Daimler a vândut 15.745 de vehicule compact în Franţa, în primul semestru, reprezentând 2% din livrările globale de automobile ale grupului în perioada respectivă, a declarat Ulrike Bless, purtător de cuvânt al grupului.
Daimler s-a aflat în discuţii cu toate instituţiile relevante pentru a ajunge la o clarificare rapidă a situaţiei, potrivit raportului financiar al grupului pentru trimestrul al doilea, publicat în această săptămână.
Autorităţile franceze de reglementare îşi bazează în mod greşit decizia pe o prevedere europeană care permite interzicea unor vehicule în cazul unui risc major şi imediat pentru sănătatea oamenilor şi a mediului, ceea ce este „absolut incorect” în acest caz, potrivit unui comunicat al Daimler.
Franţa a decis să blocheze vânzările de vehicule Mercedes asamblate după 12 iunie, din cauza refuzului Daimler de opri folosirea gazului R134a, interzis de autorităţile europene de la începutul acestui an.
Disputa este centrată pe decizia Germaniei de a permite Daimler să continue să folosească gazul R134a, din cauza motivelor de îngrijorare legate de noul agent de răcire R1234yf. Comisia Europeană a avertizat autorităţile de la Berlin cu posibile măsuri punitive.
O directivă europeană a interzis gazul R134a încă de la începutul anului 2011, dar pentru vehiculele certificate anterior acestei date există o derogare până în 2017.