Franţa dă undă verde pentru testarea taxiurilor zburătoare la Paris
Decizia Consiliului de stat reprezintă o măsură de urgenţă, deci provizorie, în aşteptarea unei audieri pe fond, care ar trebui să aibă loc la toamnă.
Ministerul francez al Transporturilor a autorizat la începutul lunii iulie crearea unui „heliport” – o platformă ce permite decolarea şi aterizarea acestor taxiuri zburătoare – pe Sena, în estul capitalei franceze, şi „deschiderea sa pentru circulaţia aeriană publică”.
Primăria din Paris a anunţat imediat că va face recurs în instanţă. Proiectul a fost întâmpinat cu ostilitate de consilierii municipali din Paris, atât de cei aflaţi la putere, cât şi de cei din opoziţie, care l-au denunţat ca fiind „o aberaţie ecologică”.
Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial al Franţei pe 9 iulie, după mai multe luni de aşteptare, exploatarea platformei plutitoare se va încheia „pe 31 decembrie 2024 cel mai târziu”, ţinând cont de „caracterul experimental” al proiectului dezvoltat de grupul Aeroports de Paris (ADP).
În pronunţarea sa, care a putut fi consultată de AFP, judecătoarea de caz a respins seria de argumente avansate de opozanţii proiectului. Ea a considerat, spre deosebire de acei opozanţi, că nu era necesară consultarea Autorităţii de control pentru deranjamente aeroportuare (ACNUSA) pentru acest experiment, care are o durată limitată şi care conţine deja mai multe restricţii (în privinţa orarului de funcţionare al heliportului „între orele locale 08:00 şi 17:00” şi în privinţa numărului de zboruri estimate „de două mişcări pe oră şi 900 de zboruri pe durata întregului experiment” până la sfârşitul anului).
Adversarii proiectului critică, de asemenea, faptul că studiul de mediu a vizat doar zona din vecinătatea imediată a heliportului şi nu a evaluat impactul mai general al zborurilor, un argument respins, de asemenea, în instanţă.
ADP s-a asociat la acest proiect cu o unitate administrativă (Regiunea Pariziană) şi cu compania germană Volocopter, care fabrică aparatul de zbor „Velocity”, menit să întruchipeze ambiţiile de ecologizare a industriei aeronautice.
Acest aparat de zbor cu două locuri, dintre care unul este destinat pilotului, este echipat cu baterii care alimentează 18 rotoare dispuse în cerc deasupra cabinei de pilotaj.
Obiectivul proiectului este de a profita de desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Paris pentru a demonstra fezabilitatea unui nou model de transport în zonele urbane aglomerate, prin zboruri operate de aparate cu decolare şi aterizare pe verticală (VTOL în limba engleză – n.red.) pe trei rute, dintre care una leagă heliportul din Issy-les-Moulineaux, la sud de Paris, cu barja de pe Sena.