Potrivit surselor, survolarea celor două centrale de aparate de tip dronă a fost detectată de jandarmii însărcinaţi cu protecţia centralelor şi de angajaţi, dar ele n-au fost neutralizate, deoarece ”nu reprezintă o ameninţare directă” pentru securitatea instalaţiilor .
Incidentele au avut loc amândouă către ora 21.00 (20.00 GMT) în spaţiul aerian al centralelor de la Penly (nord-vest) şi Golfech (sud-vest), potrivit EDF, care evocă un survol efectuat de ”aparate de zbor asimilabile dronelor”.
Ca şi în cazurile precedente, societatea intenţionează să depună plângere, a afirmat EDF.
Fiind vorba despre un survol deasupra centralei de la Golfech, ”a fost deschisă o anchetă în încercarea de a-l localiza pe pilotul dronei telecomandate”, a explicat o sursă apropiată anchetei.
AFP aminteşte că şapte centrale, din cele 19 aflate în funcţiune în Franţa, au fost deja survolate de drone în cursul lunii octombrie, fiind vorba de incidente ”fără consecinţe”, potrivit EDF, dar care au ridicat din nou problema securităţii locurilor cu obiective nucleare.
Ministerul francez de Interne a estimat joi că survolurile, ”detectate toate”, ”nu reprezintă nici un pericol pentru securitatea instalaţiilor survolate, care sunt proiectate să reziste seismelor de mare magnitudine sau prăbuşirilor unor avioane de linie”.
Potrivit Direcţiei centralelor nucleare a Autorităţii securităţii nucleare (ASN), aparatele detectate în cursul survolurilor a şapte centrale nucleare erau ”minidrone” ce pot fi procurate din comerţ şi care sunt prea uşoare (sub 2 kg) pentru a transporta explozibili.
Survolul centralelor nucleare este interzis pe o rază de cinci kilometri şi sub 1.000 de metri altitudine. El este pasibil de o pedeapsă de un an de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro