Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus

31 12. 2024
gaini pasari

Gripa aviară înalt patogenă (HPAI) se răspândeşte în Europa într-un val sezonier, legat de migrarea păsărilor, deşi impactul a fost mai puţin sever decât în Statele Unite, unde se înregistrează preţuri record la ouă şi virusul s-a transmis la oameni şi la bovine, scrie Agerpres.

Autorităţile franceze au confirmat noi cazuri la două ferme din nord-vestul regiunii Normandia, în 27 şi 28 decembrie. „Ca o consecinţă directă a acestor focare, Franţa este din nou afectată de gripa aviară”, a precizat Ministerul Agriculturii de la Paris.

Pentru ca Franţa să poată declara că nu mai este afectată de gripa aviară, ar trebui să nu mai raporteze cel puţin o lună focare de gripă aviară la ferme. Clasificarea ar permite ţărilor importatoare să ridice restricţiile introduse după detectarea focarelor.

Franţa, care a suferit cele mai severe pierderi în 2022/2023, a lansat în urmă cu un an o campanie de vaccinare la fermele de raţe, unde se produce celebrul „foie gras”, şi care sunt în mod special vulnerabile la gripa aviară.

Cu toate acestea, se menţine nivelul ridicat de alertă privind virusul, ţinând cont de contaminarea de la păsările migratoare, a informat Ministerul Agriculturii de la Paris.

Într-o notificare separată către Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (WOAH), autorităţile franceze au anunţat că focarele de gripă aviară au fost înregistrate la două ferme cu 25,000 şi, respectiv, 540 de curte, iar toate efectivele au fost sacrificate ca măsură de siguranţă.

Conform unui comunicat publicat luni de WOAH, autorităţile din Germania au detectat un nou caz de gripă aviară la o fermă avicolă din Bavaria, fiind sacrificate 16.000 de păsări.