Întrebată dacă statul va fi pregătit să-şi reducă participaţia de 84% în compania energetică EDF sau participaţia de 33,6% în grupul francez de utilităţi GDF Suez, Segolene Royal a răspuns că aceste acţiuni pot fi vândute ‘atât timp cât ne menţinem aceeaşi influenţă’. Oficialul a explicat că în acest moment analizează nivelul participaţiilor deţinute de stat pentru a vedea câte acţiuni pot fi vândute, scrie Agerpres.
Câştigurile obţinute în urma vânzării participaţiilor la companiile energetice nu vor fi folosite pentru a achita datoria ţării, ci pentru a ajuta la finanţarea surselor de energie regenerabilă şi majorarea eficienţei energetice.
Luna trecută, Guvernul francez anunţa că intenţionează să vândă active de stat între 5-10 miliarde de euro, în următoarele 18 luni.
Ministrul Economiei, Emmanuel Macron, a declarat, sâmbătă, că privatizările vor începe cu vânzarea participaţiilor ‘în acele companii în care statul are drept de vor dublu, ceea ce va permite menţinerea influenţei’.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că statul ar putea fi de acord cu reducerea participaţiei pe care o deţine la GDF sub pragul de 33,33% necesar conform legii, care a permis fuziunea dintre GDF şi Suez, în 2008.
În iunie, statul a vândut o participaţie de 3,1% în grupul francez de utilităţi, pentru aproximativ 1,5 miliarde de euro (2,04 miliarde de dolari).
Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012. GDF Suez a înregistrat anul trecut prejudicii de 9,1 miliarde de euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde de euro.
GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 km şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.