Franţa: Guvernul se arată ferm în privinţa reformei sistemului feroviar
Acest protest, a declarat el la ‘France Info’, ‘nu este util şi nici responsabil’, mai ales în ziua în care circa 670.000 de elevi încep examenele pre-universitare.
Sindicatele au decis, luni, cu majoritate, în Adunarea Generală, să extindă pentru a şaptea zi consecutiv acest protest, la care, luni dimineaţă, conform datelor Societăţii Naţionale de Căi Ferate, au participat 14,08% dintre angajaţi.
Reforma feroviară încearcă să stabilizeze datoria din sector, cifrată la 44 miliarde euro, şi să pregătească deschiderea sa totală către concurenţă.
În acest sens, se prevede fuziunea dintre SNCF şi compania care gestionează şi menţine infrastructura – Reţeaua Feroviară din Franţa (RFF) – printr-un proiect de lege a cărui dezbatere în Adunarea Naţională va începe marţi.
”Această reformă este indispensabilă şi dezbaterea sa va avea loc”, a adăugat şeful Guvernului, care a transmis sindicatelor că ”este momentul să înceteze greva şi să se dialogheze”, deoarece ‘utilizatorii care muncesc deja nu mai suportă’.
Sindicatele se tem că eventuala venire a unor noi operatori pe piaţă va avea repercusiuni asupra condiţiilor de muncă de care beneficiază în prezent angajaţii din sectorul feroviar şi cer o revizuire profundă a textului proiectului de lege.
”Guvernul este deschis să asculte. Dialogul este indispensabil’, a concluzionat Valls, care a denunţat comportamentul inadmisibil al unor grevişti şi a cerut majorităţii guvernamentale şi Opoziţiei să acţioneze cu responsabilitate.