Acestă nouă tranşă de impozit nu respectă principiul egalităţii în faţa finanţelor publice, fiind percepută pe veniturile fiecărei persoane fizice, în timp ce impozitul pe venit este calculat pe familie, a argumentat Consiliul.
Decizia reprezintă o grea lovitură pentru preşedintele socialist Francois Hollande, care a susţinut acest impozit ca principala măsură fiscală pentru creşterea contribuţiei francezilor bogaţi la reducerea deficitului bugetar.
Impozitul de 75%, mai mult simbolic şi care va afecta doar câteva mii de persoane, ar putea genera venituri la buget de circa 300 milioane de euro anual, potrivit estimărilor guvernului. Măsură a fost însă puternic criticată de dreapta, care acuză guvernul că provoacă un exil fiscal al celor mai bogaţi francezi, simbolizat de plecarea actorului Gérard Depardieu în Belgia.
Consiliul Constituţional a respins, de asemenea, modalităţile de calculare a plafonului la impozitul pe avere, în special integrarea veniturilor sau beneficiilor capitalizate, ‘pe care contribuabilul nu le-a realizat’.
Consiliul a validat, în schimb, deduceri de impozite de 20 miliarde de euro în favoarea companiilor, prevăzute în bugetul rectificat pe 2012, şi principala măsură a ‘pactului de competitivitate’ anunţat de guvernul socialist pentru a lupta împotriva dezindustrializării. Aceste deduceri vor fi echivalentul a 4% din masa salarială în 2013 şi vor creşte la 6% în 2014. Ele se vor aplica doar câştigurilor cuprinse între 1 şi 2,5 salarii minime la nivel naţional, urmând să fie finanţate printr-o creştere a TVA, prin economii de 10 miliarde de euro din cheltuielile publice şi prin măsuri de fiscalitate ecologică.
Parlamentul Franţei a adoptat la 20 decembrie, printr-un ultim vot al Adunării Naţionale /camera legislativă inferioară/, proiectul de buget pentru anul 2013, ce vizează aducerea deficitului public la 3% din PIB şi prevede creşteri de impozite de circa 20 miliarde de euro şi economii de 10 miliarde de euro.