Franţa încearcă să-i ajute pe fermierii afectaţi de secetă
Vremea excesiv de călduroasă din Franţa va prelungi seceta care a afectat ţara în ultimele luni, inclusiv generarea energiei nucleare şi sectorul agricol. Săptămâna trecută, în 73 de departamente din cele 96 ale Franţei au fost instituite restricţii de apă, fiind interzise, printre altele, umplerea piscinelor, spălarea vehiculelor în alte locuri decât în spălătoriile profesionale, stropirea grădinii etc.
Deja seceta a afectat sever anul trecut recolta de cereale a celui mai mare producător din UE.
„Trebuie să-i ajutăm pe fermierii care se confruntă cu probleme în această perioadă dificilă, în special pe cei care nu-şi mai pot hrăni animalele sau folosesc deja nutreţul pus deoparte pentru toamnă sau iarnă”, a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien.
„În general, 50% din ajutorul legat de Politica Agricolă Comună (PAC) este alocat la mijlocul lunii octombrie. Vom cere UE să majoreze acest procent de la 50% la 70% până în 16 octombrie. Acesta va reprezenta un miliard de euro plăţi suplimentare în avans”, a precizat Guillaume.
Franţa este de departe cel mai mare beneficiar al PAC, cu un total de peste nouă miliarde de euro pe an.
Cel mai mare sindicat agricol francez, FNSEA, a salutat decizia, dar a avertizat că ar putea veni prea târziu.
„Este o urgenţă faptul că oamenii se confruntă cu lipsa apei şi animalele sunt flămânde. Deci salutăm iniţiativa sar este nevoie de mai mult”, a declarat preşedintele FNSEA, Christiane Lambert, la postul de radio France Info.
Franţa se aşteaptă să recolteze în acest an o cantitate de 37 milioane de tone de grâu, cu 8,5% mai mult decât în 2018, a anunţat săptămâna trecută Ministerul francez al Agriculturii cu ocazia publicării primelor sale estimări referitoare la recolta din acest an.
Traderii şi analiştii se aşteptau pentru acest an la o recoltă mai mare de grâu în Franţa, cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, în pofida impactului negativ provocat de valul de căldură înregistrat la finele lunii iunie.